Achter de schermen

Rake Vragen


Vraagstellers laten regelmatig weten blij verrast te zijn.
Waarom rijden er zoveel verschillende kleuren trams in Den Haag?
Hoe wordt de tijdsduur van files berekend?
Waar komt de term ‘Haags bakkie’ vandaan?

Het zijn vragen die binnenkomen bij onze rubriek Rake Vragen. Samen met de vraagsteller gaan wij op zoek naar antwoorden. Dit levert soms bijzondere en verrassende verhalen op. Verhalen die wij met onze traditionele journalistieke bril op misschien niet zouden zien en maken. De cijfers laten ook zien dat deze ‘Rake Vragen-verhalen’ goed worden gelezen en bekeken.
Deze vorm van vraaggerichte journalistiek brengt ons ook dichter bij ons publiek. We zetten de vraagsteller met zijn of haar vraag namelijk centraal. Zo wordt hij of zij bij de voorproductie van het verhaal betrokken en gaat de vraagsteller vaak mee tijdens het maken van de opnames om betrokkenen zelf aan de tand te kunnen voelen.
Door deze aanpak krijgt de vraagsteller een kijkje in de journalistieke keuken van Omroep West. En dat kan in een tijd waarin er nogal wat wantrouwen is in de richting van journalisten en media geen kwaad.
De inzet en transparantie bij het beantwoorden van de Rake Vragen wordt ook zeer gewaardeerd. Vraagstellers laten regelmatig weten blij verrast te zijn hoe serieus en grondig hun vraag wordt aangepakt. Een mooier compliment kun je als omroep én maker niet krijgen.
Mark Kool