Verslag van de Directie

Samenwerking


Met ruim 1,8 miljoen inwoners, verdeeld over de grote stedelijke kernen (o.a. Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Delft, Alphen a/d Rijn, Gouda) en meerdere regio’s (Duin- en Bollenstreek, Westland) kent Omroep West een uitgebreid en dichtbevolkt uitzendgebied. De omroep streeft ernaar om al die gebieden zo goed mogelijk van relevant regionaal en/of lokaal nieuws en informatie te voorzien.
De praktijk is echter dat de daarvoor beschikbare middelen al jaren ontoereikend zijn om dit in evenredige mate op een kwalitatief zinvolle manier te doen. Derhalve richt de omroep zich vooral op de grotere stedelijke kernen, waarbij de regio groot-Den Haag centraal staat. Om toch de uitzendregio zo goed mogelijk te bedienen werkt Omroep West al sinds een aantal jaren actief samen met lokale en landelijke mediapartners.
De bestaande samenwerking met Den Haag FM, de Westlandse Omroep Stichting (WOS), Studio Alphen uit Alphen a/d Rijn en Unity.NU in Leiden en omstreken, is voortgezet en verder uitgebouwd. Daarnaast is in 2018 een partnerschap aangegaan met BO, de lokale omroep voor de Bollenstreek. Met alle partijen worden dagelijks onderwerpen en items uitgewisseld en in de meeste gevallen hebben Omroep West medewerkers bij lokale omroepen een werkplek. Naast deze bestaande samenwerking is het in 2017 gestarte en mede door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVJ) gefinancierde RNN-project (Regionaal Nieuws Netwerk), ook in 2018 voortgezet. Dit project beoogt de samenwerking met en tussen lokale omroepen in de regio Zuid-Holland, zowel inhoudelijk als kwalitatief te verbeteren.
Dankzij het opstarten van het RNN project kan Omroep West de samenwerking binnen haar eigen regio als volgt visualiseren:
Landelijk is de samenwerking met de NOS zeer succesvol. Vanuit de al langer bestaande redactionele samenwerking in Bureau Regio, waarbinnen de gezamenlijke regionale omroepen met de NOS in Hilversum een landelijke-regionale redactie vormen, wordt dagelijks tweemaal een gecombineerd nieuwsbulletin op NPO 1 verzorgd. Online draagt de uitwisseling over en weer in steeds grotere mate bij aan een groeiend bereik, zowel op de platformen van Omroep West als die bij de NOS.