Hoogtepunten van het nieuws in 2019

Meer duiding en verdieping in het nieuws


Ook in de uitzendingen van het TV West Nieuws zetten we in op duiding en verdieping. Verslaggevers van politiek, justitie, zorg, cultuur en sport leggen verhalen uit en plaatsen deze in de context. Ook nodigen wij hoofdrolspelers in het nieuws uit om hun verhaal te vertellen, bijvoorbeeld in de zaak rond de schadevergoeding na de moord op het Haagse meisje Ximena Pieterse.
Vonkenregen
Het journalistieke jaar van Omroep West begon al tijdens de allereerste uren van 2019, met de vonkenregen op Scheveningen. De redactie deed uitgebreid verslag van de ontwikkelingen rond nieuwjaarsnacht en de dagen daarna. Er volgden verschillende verhalen over de bewoners en de schade. Maar ook van de politieke verhoudingen die direct onder druk kwamen te staan, de pittige debatten en de ontwikkelingen rond het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV) met bijbehorende uitkomsten en afbrokkelende steun voor burgemeester Krikke. Heel het jaar bleef Omroep West de ontwikkelingen nauwgezet volgen en analyseren. Van bewoners die pas na maanden terug naar huis mogen, tot de afwegingen om de vreugdevuren voor komende jaarwisseling te schrappen, de daarop volgende onrust in de wijk, de zorgen van de bewoners en de crematie die mensen organiseerden als afscheid van een jarenlange traditie van Den Haag.
Op woensdag 16 januari debatteerde de Haagse gemeenteraad over de vonkenregen die ontstond bij het vreugdevuur op Scheveningen. Dit debat was LIVE te volgen via TV West en de online kanalen van Omroep West (app en website). Het debat van 16 januari ging niet over de oorzaak (daar werd nog onderzoek naar gedaan), maar over de nasleep van de vonkenregen en de communicatie van burgemeester Pauline Krikke. Dit leidde uiteindelijk tot het aftreden van deze burgemeester. Lees alles over de vonkenregen en de gevolgen in het online dossier.
Explosie
Omroep West deed uitgebreid verslag van de explosie in de Jan van der Heijdenstraat op 27 januari. Ook als de stofwolken zijn neergedaald blijft de redactie het dossier aanvullen. Omroep West maakte verhalen over de betrokkenen, de reddingsacties, de rol van de hulpverleners en de huisdieren.
Maar de redactie bracht ook het nieuws over de oorzaak van de explosie: een scheur in een oude gasleiding. Omdat dit veel vragen opriep bij ons publiek, schreven we een bijbehorend artikel, met vragen en antwoorden over gasleidingen en een kaart van verouderde gasleidingen, die versneld worden vervangen. Alle artikelen zijn terug te vinden in ons dossier.
Haagse corruptiezaak
De eerste week van oktober 2019 ging de boeken in als een van de meest dramatische weken die bestuurlijk Den Haag ooit heeft beleefd. Op die dinsdag viel de rijksrecherche de woningen en werkkamers binnen van twee wethouders. Zij bleken verdachten in een corruptiezaak. Twee dagen later oordeelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) snoeihard over de autoriteiten die het hadden nagelaten om op te treden tijdens de bouw van het vreugdevuur dat Scheveningen in brand zette, hetgeen het aftreden van de burgemeester inluidde.
Omroep West deed uitvoerig verslag van de val van beide wethouders en de nasleep die volgde. Alsmede van de vertrekkende burgemeester. Er was uitgebreid aandacht voor op alle kanalen; op website en app werden beide zaken blootgelegd in een speciaal dossier.
Meldpunt onveilig verkeer
Ook in 2019 zette Omroep West in op contact met het publiek. Om goed in kaart te kunnen brengen welke kruisingen bewoners als onveilig ervaren, riep Omroep West het Meldpunt Onveilig Verkeer in het leven. Dit leverde bijna 10.000 reacties op. De bevindingen legde Omroep West voor aan betrokken gemeenten.
Geweld in Delft
Delft werd maandenlang geteisterd door een reeks geweldsincidenten. Twee coffeeshops kwamen steeds terug in het verhaal. De geweldsincidenten bij de coffeeshops begonnen in mei, toen The Future werd beschoten. Ruim een week later ontplofte er een handgranaat bij dezelfde winkel in de Peperstraat. Ook The Game aan de Breestraat was toen het doelwit. De maanden erna volgden meerdere geweldsincidenten. Omroep West volgde de zaken en gaf zo meer duiding en verdieping aan het nieuws.