Achter de schermen

Tjeerd Spoor

Uitzenden vanuit ‘mijn’ tram

Dat ik een enorme tramliefhebber ben, kan geen verrassing zijn. Het is daardoor een droom die uitkwam, toen mijn eigen tram ging rijden. Eén kant stonden mijn radiocollega’s op, maar één kant had ik voor mijzelf. Elke vrijdag in september en oktober maakten we Studio Haagsche Bluf in de tram, met allerlei gasten en luisteraars.
Het was nog best spannend: zaten de luisteraars er wel op te wachten om drie uur met ons mee te rijden? Het antwoord bleek ja: ruim 200 luisteraars zijn meegeweest. We probeerden ze dan ook flink te vermaken, door ze iets lekkers voor te schotelen en mee naar buiten te nemen. Zo verruilden we de tram een keer voor de mini-stoomtreintjes in het Zuiderpark, kregen we een rondleiding door de Grote Kerk, kregen we een bijzondere kameleon te zien in Avonturia de Vogelkelder en beklommen Molen De Korenaer. Ik vond natuurlijk ons bezoek aan het Haags Openbaar Vervoer Museum erg leuk, waar zelfs de miniatuurversie van de tram werd onthuld en reed op de prachtige Haagse trambaan. Gelukkig kan ik er nog elke dag van genieten op mijn eigen trambaan.
Het grootste spektakel kwam van de heren van de Hoftrammm. Eigenaar Bobby van Galen en chefkok Pierre Wind kwamen voor ons koken. Pierre zette het eten letterlijk in vuur en vlam. Midden in de rookwolken zei Pierre nog vrolijk tegen mij dat het in de Hoftrammm niet mag, waarop ik droogjes opmerkte: ‘Maar Pierre, we zitten nu ook toch in een tram?’ Ik heb Marijke Poppelier van de HTM nog nooit zo bleek zien wegtrekken. Maar verder was de samenwerking tussen West en de HTM iets waar ik met heel veel plezier op terugkijk.