Verslag van de Directie

Impact Covid-19


Tijdens het opstellen van de jaarrekening en dit publieksverslag is ook in Nederland de coronacrisis uitgebroken. Een groot deel van de medewerkers werkt noodgedwongen van huis uit, met slechts een hele kleine dagelijkse redactionele- en technische bezetting om uitzendingen op de kanalen van de omroep mogelijk te kunnen blijven maken. Het is nu meer dan ooit duidelijk dat Omroep West als regionale publieke mediainstelling in een behoefte voorziet.
Nederland is door het Corona virus hard getroffen en de vooruitzichten zijn dat deze situatie nog een tijd zal voortduren. Deze crisis gaat in 2020 ongetwijfeld gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering van Omroep West. Daarbij moet worden gedacht aan teruglopende commerciële inkomsten en mogelijk veel ziektegevallen. Op welke schaal dat zal zijn is nu nog moeilijk te zeggen. Het management bereidt zich in ieder geval op mogelijke scenario’s voor.
Dankzij onze financiële structuur (80% van de totale inkomsten bestaat uit de bekostiging door het Rijk) bestaat er voor 2020 geen zorg over de continuïteit van de omroep. De liquiditeitspositie van de omroep is gezond en gegeven het bestaande bevoorschottingsritme vanuit het CvdM worden er op dit front op de korte termijn geen problemen verwacht.
Zoals uit de jaarrekening blijkt, kent Omroep West ultimo 2019 een eigen vermogen van ruim 2,6 mio. Hierdoor is Omroep West in staat om de verwachte negatieve effecten van een verminderende reclameverkoop op te vangen.
De directie spreekt zijn erkentelijkheid uit aan alle medewerkers, leden van Regionale Mediaraad en aan de Raad van Toezicht, voor hun inzet, betrokkenheid en vertrouwen in het afgelopen jaar.
J.G. Milo
Directeur Omroep West