Verslag van de Directie

Organisatie


Omroep West kent een toezichthoudend orgaan in de vorm van een raad van toezicht (RvT) van maximaal vijf en momenteel vier leden. In 2019 is de raad uitgebreid, de samenstelling gewijzigd en is een lid herbenoemd. De heer dr. N. de Voogd is op 14 november 2019 teruggetreden als voorzitter en lid van de raad. Per die datum is hij als voorzitter opgevolgd door de heer mr. H.J.A. (Harro) Knijff die op 1 november 2019 is toegetreden tot de raad van toezicht.
De omroep is de heer De Voogd veel dank verschuldigd voor zijn inzet en betrokkenheid. In twee periodes tussen 2004 en 2019 heeft de heer De Voogd als voorzitter van de raad een belangrijke rol gespeeld bij de vorming en ontwikkeling van Omroep West. Eerst in de afwikkeling en doorstart na een technisch faillissement van de omroep (2004) en later, o.a. na het niet-doorgaan van de tweede fase wetgeving Regionale Publieke Omroep (RPO)-vorming (2017).
In de vergadering van 18 april 2019 heeft de raad ingestemd met herbenoeming van de heer A.D. (Bert) Bakker per 3 september 2019.
De heer J.C. (John) Simons is op 14 november toegetreden tot de raad van toezicht.
Het vierde lid van de raad, de heer mr. A.M.H.TH. (Fon) Koemans zal in verband met het verstrijken van zijn zittingstermijnen in mei 2020 aftreden.
Het bestuur wordt gevormd door één statutair directeur, de heer J. G. (Gerard) Milo die verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding van de omroep.
Per 1 februari is de heer H.F. (Henk) Ruijl benoemd als hoofdredacteur. De heer Ruijl vervulde deze functie eerder als waarnemend hoofdredacteur en de redactie stond het gehele jaar onder zijn leiding.
De omroep kent verder de afdelingen Techniek (de heer Wiljan Pongers) en Verkoop (de heer Marcel van Driel) en stafdiensten voor Marketing & Communicatie (mevrouw Laurette Bloem), P&O (mevrouw Bettina Stam) en Financiën (de heer Rob Muller). Naast de genoemde afdelingen kent Omroep West nog een redactieraad (RR) en Ondernemingsraad (OR) en een Regionale Mediaraad (RMR, voorheen het Programmabeleid Bepalend Orgaan).
Het managementteam wordt gevormd door de directie, de hoofdredacteur en de hoofden van de andere afdelingen. Dit is het zogeheten Omroepoverleg, wat zorgt voor een effectieve en efficiënte overlegstructuur en informatievoorziening. De journalistieke onafhankelijkheid is geregeld in een tussen directie en hoofdredactie overeengekomen redactiestatuut.
Conform artikel 2 van de Wet op de ondernemingsraden heeft Omroep West een ondernemingsraad ingesteld, welke bestaat uit een vijftal personen vanuit diverse geledingen van het bedrijf.
De redactieraad (RR) bestaat uit een vijftal verkozen redactiemedewerkers en heeft als taak het gevraagd en ongevraagd adviseren van de hoofdredacteur over alle wezenlijke aangelegenheden die van belang zijn over het functioneren van de redactie, voor zover zij niet in de bevoegdheden treden van de ondernemingsraad.
De Regionale Mediaraad (RMR) bestaat uit tien leden en een onafhankelijk voorzitter (de heer Frans Walvis) en voert vanuit de Mediawet en de statuten opgedragen taken en verantwoordelijkheden uit. Die taken omvatten primair de vaststelling, evaluatie en toetsing op uitvoering van het jaarlijkse programma- en media-aanbod. Elders in dit publieksverslag doet de RMR verslag van hun bevindingen over het afgelopen jaar.
Sinds 2014 wordt de omroep via het Commissariaat voor de Media door het ministerie van OCW gefinancierd.