Verslag van de Directie

Operationele verantwoording


Financiën
In 2019 was sprake van een indexering van de bekostiging door OCW van 2.3% waarmee de bekostiging uitkwam op 10.357.000 euro (2018: 10.122.000 euro).

De reclame-inkomsten kwamen in 2019 uit op 1.463.000 euro, 157.000 euro lager dan in 2018 werd gerealiseerd. Het aandeel van de bovenregionale reclame, verkocht door Omroep Reclame Nederland (ORN), nam in 2019 verder af met 24.000 euro tot 204.000 euro. Ook in 2019 heeft Omroep West de samenwerking op de online verkopen voortgezet met NH en Rijnmond. Die samenwerking is noodzakelijk omdat volume (online bereik) een belangrijke parameter is om hier succesvol in te kunnen zijn, waarbij de inkomsten overigens aanzienlijk bescheidener zijn dan op de traditionele kanalen.
De overige inkomsten namen ten opzichte van 2018 met 73.000 euro af tot een bedrag van 955.000 euro. Deze daling is te herleiden naar de programma-gebonden bijdragen die in 2019 192.000 euro lager waren ten opzichte van het jaar ervoor. De barter opbrengsten, die ten opzichte van het vorige jaar in 2019 met 116.000 euro zijn gestegen, konden deze daling in de programma-gebonden bijdragen niet volledig compenseren.
In 2019 is er door de omroep in totaal voor 547.000 euro in materiele vaste activa geïnvesteerd, meer dan in 2018 (235.000 euro). Zo is onder meer geïnvesteerd in een nieuw redactiesysteem, onderdelen in de uitzendstraat, camera’s en faciliteiten in het pand.
Het resultaat van 2019 komt uiteindelijk uit op 91.000 euro negatief. Het negatieve resultaat wordt na vaststelling onttrokken aan de reserve media aanbod die met een omvang van 867.000 euro (=7%) onder de maximaal toegestane norm van 10% blijft.
Omroep West bewaakt haar liquiditeitspositie door middel van het periodiek opmaken van een liquiditeitsbegroting en ziet erop toe dat er steeds voldoende liquiditeiten beschikbaar zijn om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Daarnaast doet Omroep West aan actief crediteuren- en debiteurenbeheer en actief beheer van werkkapitaal. Omroep West maakt daarbij geen gebruik van financiële instrumenten. Overtollige liquiditeiten worden op een spaarrekening gezet.
Ten behoeve van een goede (financiële) beheersing kent Omroep West een adequaat werkende inrichting van de administratieve organisatie en interne controle (AO/IC). Hieronder verstaat Omroep West onder andere het zorgdragen van een juiste functiescheiding, een planning & control cyclus en de aanwezigheid van een contractenregister.
Maandelijks worden er meerdere rapportages opgemaakt waarin financiële en kwalitatieve kengetallen zijn opgenomen en intern verstrekt en besproken met de diverse verantwoordelijken.
Bedrijfsvoering
Gemiddeld had Omroep West in 2019 77 FTE in dienst (2018: 75FTE). Per 31 december 2019 waren dit 80 FTE.
Het ziekteverzuim over 2019 bedroeg gemiddeld 6,81%, in 2018 was deze 6,01%.
De omroep valt met haar medewerkers onder de cao voor het Omroeppersoneel.
Omroep West kent meerdere regelingen inzake ethisch handelen. Zo is er een klokkenluidersregeling welke op het intranet is gepubliceerd en is er een interne- en externe vertrouwenspersoon benoemd waar medewerkers, zoals beschreven in het protocol, met hun melding terecht kunnen. De vertrouwenspersoon brengt jaarlijks verslag uit over het voorgaande jaar aan de bestuurder. Dit verslag wordt tevens besproken met de Ondernemingsraad.
Het reglement nevenfuncties beschrijft de stappen (conform vastlegging in de cao) hoe te handelen indien er sprake is van een nevenfunctie.
MVO
Omroep West hanteert geen formele code ten aanzien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Desondanks bestaan er bij Omroep West diverse initiatieven op dit vlak. Zo biedt Omroep West jaarlijks reguliere stageplaatsen en meerdere leerwerkplekken voor personen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast kent Omroep West ook een tweetal ervaringsplaatsen voor mensen met een verstandelijke beperking.
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
De AVG is in 2019 verder ingebed in de organisatie. Er is actief gewerkt aan het ‘schonen’ van relatiebestanden op de verschillenden afdelingen en de werking van de AVG en de kwetsbaarheid van de organisatie voor datalekken is getoetst. In 2019 zijn geen datalekken geconstateerd of gemeld.
Beleidsregels Governance & Interne Beheersing
Omroep West voldoet op alle vier kerngebieden van de beleidsregels (Samenstelling en onafhankelijkheid Directie en RvT, Interne Beheersing, Compliance en Externe verslaglegging en verantwoording) aan de in 2018 ingevoerde normering.
Op het gebied van Interne Beheersing zijn verdere stappen gezet als het gaat om de implementatie van integraal risicomanagement. Waar het Compliance betreft wordt voldaan aan de aantoonbaarheid van naleving van de geldende wet- en regelgeving.
Voor wat betreft externe verslaglegging en verantwoording geldt dat Omroep West, als organisatie die voor het overgrote deel wordt gefinancierd uit publieke middelen, veel waarde hecht aan het op een goede manier verantwoording afleggen over zijn activiteiten. Dit doet de omroep door:
  • Een goedgekeurde jaarrekening op te leveren conform de voorschriften zoals gedefinieerd in het financieel handboek voor de regionale publieke media-instelling;
  • Een inhoudelijk activiteitenverslag te publiceren op haar website over het afgelopen kalenderjaar;
  • Het dagelijks publiceren van content op al haar kanalen, waardoor inzicht wordt verkregen op de manier hoe de omroep haar publieke taak verricht.
Risicomanagement
Omroep West voert een integere en beheerste bedrijfsvoering. Daarmee wordt rechtmatige besteding en de continuïteit van publieke middelen gewaarborgd, evenals de realisatie van onze strategische doelstellingen. Omroep West is van mening dat het nemen van risico’s inherent is aan het speelveld waarop zij zich als regionale omroep begeeft. Om de kans op het behalen van onze strategische doelstellingen te vergroten maken wij bewuste afwegingen tussen onze doelstellingen en de risico’s die we daarin bereid zijn te nemen. Een duidelijk en pragmatisch risicomanagementsysteem helpt bij het aantoonbaar maken van onze afwegingen en keuzes op strategisch en operationeel niveau binnen de organisatie. Op die wijze worden risico’s en beheersmaatregelen niet meer willekeurig en ad-hoc, maar op een gestructureerde wijze geïdentificeerd en beheerst. Het vertrekpunt is een expliciete risicobereidheid op de risico categorieën: dienstverlening, interne organisatie, leren & groei en financiën.
Op basis van een helder en algemeen gedragen risicobeleid is Omroep West in staat preventief op risico’s en kansen te sturen en snel en gericht te anticiperen op ontwikkelingen en onzekerheden in de markt.
NB: ten tijde van het schrijven van dit Publieksverslag is wereldwijd de coronacrisis uitgebroken. De uitbraak van een dergelijke pandemie en de gevolgen daarvan voor de omroep zijn niet expliciet als een (bedrijfs)risico voorzien.