Verslag van de Directie

Vooruitzichten 2020


Met het RPO Concessie Beleidsplan ‘liefde voor de regio’ als kader en uitgangspunt voor onze strategische visie willen wij als regionale publieke omroep in onze operationele vertaling recht doen aan de kansen die elk kanaal biedt bij het maken van verhalen die beroeren. Wij streven daarbij naar een maximale opbrengst per kanaal (bereik, relevantie marktaandeel, reclame) in ons uitzendgebied.
Wij streven naar lokale en regionale verankering op basis van constructieve journalistiek. Hierbij kiezen wij voor story first en benoemen wij online & social tot onze primaire kanalen, radio en televisie in hun kracht benuttend, waarbij wij ons willen ontwikkelen van zender tot platform in samenwerking met lokale partners. De voornaamste risico’s hierbij liggen binnen de eigen organisatie (succes van de transitie), het lerend vermogen van de organisatie en de personele ontwikkeling.
Bijzondere aandacht verdiend het aspect ‘financiën’ en dan niet alleen de ambitie om een bedrijfseconomisch gezonde organisatie te zijn en blijven, maar vooral de beschikbaarheid van middelen om de geschetste ambities te kunnen realiseren. Sinds 2012 is er sprake van een trendmatige vermindering van inkomsten. De overheid (provincie Zuid-Holland en het Rijk) hebben de afgelopen jaren structureel bezuinigd op de regionale omroepen, zo ook bij Omroep West. Omroep West is voor het merendeel afhankelijk van subsidie inkomsten en heeft geen directe invloed op deze inkomstenstroom.
Naast bezuinigingen zijn ook de overige inkomsten flink teruggelopen. In het bijzonder vormen de afname van reclame-inkomsten op de traditionele kanalen radio en tv een negatieve trend in de mediabranche. Zolang er geen zicht is of komt op een structurele uitbreiding van de financiële middelen, brengt dit voor de haalbaarheid van de strategische ambities een zeer groot risico met zich mee.
In 2020 zal de implementatie van de ontwikkelde strategische visie verder worden geëffectueerd. Gezien de complexiteit van het veranderingsproces zal het nog tot medio 2021 duren voordat alle aspecten van de strategische visie van de omroep tot volle wasdom zijn gebracht.
In 2020 zal er aandacht worden gegeven aan het verder aanscherpen van werkprocessen, opleidingen en organisatie inrichting en organisatiecultuur.
In 2020 zal ook de samenstelling van de raad van toezicht wijzigen door het terugtreden van een van de leden. Verdere uitbreiding van de raad (statutair maximaal vijf leden) kan worden overwogen. Tevens zal er in de loop van 2020 worden begonnen met de voorbereidingen voor het aantrekken van een nieuwe directeur, in verband met de pensionering van de huidige directeur in september 2021.
In 2020 zal er periodiek worden stilgestaan bij de uitkomsten van het strategisch risicomanagement en zal het proces verder worden bestendigd in de werkwijze van de omroep.
De toegekende bekostiging is na indexatie van 1.5% gesteld op 10.506.000 euro en vormt daarmee ongeveer 82% van de begrote inkomsten 2020.
Omroep West kent een formatie in 2020 van 84 FTE.
Het investeringsbudget 2020 is gesteld op 700.000 euro en zal voornamelijk worden ingezet voor technische en facilitaire voorzieningen.