Verslag van de Raad van Toezicht

Het is bijzonder om een jaarverslag te schrijven over het jaar 2019 op het moment dat het coronavirus in de samenleving heeft toegeslagen en Nederland zich bevindt in een intelligente lockdown. De raad heeft er veel bewondering voor hoe de medewerkers van Omroep West met deze bijzondere situatie omgaan. Tegelijkertijd realiseert de raad zich ook dat deze crisis diep ingrijpt in de bestaanszekerheid van freelance medewerkers (zzp-ers) bij de omroep.

Terug naar 2019. De raad heeft met veel interesse de inspanningen gevolgd om de nieuwe lange termijnstrategie in de gehele organisatie te doen verankeren. Het is een proces van een lange adem. Wij zijn op de goede weg. Verandering is voor mensen persoonlijk niet altijd makkelijk om te ondergaan. De raad heeft waardering voor de inzet van alle medewerkers bij dit proces.
De regionale omroep bevindt zich al langere tijd in een betrekkelijk guur klimaat. Financiële versobering en oprukkende regelgeving is aan de orde van de dag. Door een verstandig financieel beleid (ook in het verleden) kan Omroep West de continuïteit waarborgen. Dat laat onverlet dat er veel wordt gevraagd van de medewerkers.
De raad is in 2019 van samenstelling gewijzigd. Nico de Voogd (rechts op de foto hieronder) is afgetreden als voorzitter. Hij heeft een zeer lange staat van dienst als toezichthouder bij Omroep West. De raad is hem veel dank verschuldigd. Harro Knijff is per 1 november 2019 als voorzitter toegetreden. Tegelijkertijd is John Simons als lid van de raad benoemd. In 2020 zal Fon Koemans terugtreden als lid van de raad vanwege de maximale benoemingstermijn. De raad is bezig om in zijn opvolging te voorzien.
Dit jaar zal de raad voorbereidingen treffen ter zake de opvolging van de directeur, die medio 2021 zal terugtreden in verband met zijn pensionering. De raad zal bij dit proces de diverse gremia van Omroep West vanzelfsprekend betrekken.
De raad heeft in 2019 vier maal vergaderd in aanwezigheid van de directeur. De belangrijkste onderwerpen van bespreking waren: de jaarcijfers over 2018 en de resultaten gedurende 2019, het verslag van de externe accountant, het risicomanagement, de implementatie van de door de organisatie in zijn geheel in goed overleg vastgestelde nieuwe strategie, personele ontwikkelingen en samenstelling van en de opvolging in de raad. Vertegenwoordigers van de raad zijn tweemaal aanwezig geweest bij het overleg tussen de directeur en de ondernemingsraad.
De nieuwe leden van de raad zijn onder de indruk van de prettige en constructieve sfeer waarin er bij Omroep West wordt samengewerkt.
De heer mr. H.J.A. Knijff (voorzitter)
De heer mr. A. M. H. Th. Koemans
De heer A.D. Bakker
De heer J. C. Simons