Verslag van de Redactie

Een onvergetelijk nieuwsjaar vol veranderingen


Het jaar 2019 gaat voor de redactie van Omroep West de boeken in als een ongekend en turbulent nieuwsjaar. Op 1 januari trekt een vonkenregen over Scheveningen afkomstig van de vreugdevuren, het jaar begint letterlijk met een dorp dat bijna in lichterlaaie staat.
Later, terwijl de redactie nog drukdoende is met het voorbereiden van verslaggeving over de uitkomsten van het onderzoeksrapport naar de vreugdevuren in Scheveningen, is daar ineens de mededeling dat twee wethouders in Den Haag worden verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. We schrijven dinsdagochtend 1 oktober 2019 en vanaf dan is het een en al hectiek op de redactie.
Het is een nieuwsjaar dat ons nog lang zal heugen. Burgemeester Krikke moet dan nog haar aftreden bekendmaken (haar keuze om dat via Instagram te doen wordt op zichzelf al een nieuwsfeit) en van het afblazen van vreugdevuren hebben we dan nog geen weet. En saai is het in 2019 toch al niet, zoals we ook de volgers van onze website en app in een terugblik laten weten. Zo zijn meerdere nachtclubs in Zoetermeer regelmatig beschoten. En in januari is er de ravage in de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag. Een pand stort daar zondagmiddag 27 januari in na een explosie. Er raken tien mensen gewond.
Relevant zijn
Het is een greep uit een evenzeer onvergetelijk nieuwsjaar. Waarin ook nog eens Hagenaar Thijs H. wordt opgepakt. Op 4 mei wordt een 56-jarige vrouw vermoord in de Scheveningse Bosjes in Den Haag als zij haar hondjes uitlaat. Thijs H. is snel in beeld als verdachte en niet alleen voor dit feit. Zo wordt 2019 een jaar waarin je de diepte van de wallen onder de ogen bij menig collega gaandeweg ziet toenemen. Niemand klaagt daarover – wanneer de verhalen erom vragen, gaan we hier bij Omroep West vol voor. Dat lukt zeker niet altijd optimaal, dat realiseren we ons. Als regionale publieke omroep persen we er niettemin alles uit: we zijn ambitieus en willen relevant zijn.
Niet alleen het nieuws vraagt onze aandacht. We maken ook andere verhalen, waaraan we – terugblikkend op 2019 – met plezier hebben gewerkt. Waar we trots op zijn. Van een documentaire over het World Forum in Den Haag tot verslaglegging van de Intocht van Sinterklaas en een bijzondere dag over 100 jaar radio vanuit het Kurhaus.
Maar we zijn ook live bij evenementen zoals de Nieuwjaarsduik, Lichtjesavond in Delft en Gouda bij Kaarslicht. We koppelen dat aan vaste programmering op radio met doordeweeks de Westwekker, Bas Muijs, Patrick van Houten, Justin Verkijk, Margriet van der Eijk en Tjeerd Spoor. Op televisie met onder meer de talkshow FRITS!, Sport op Vrijdag (en zondag), Op de Kaart, Team West, het Weekoverzicht en Weet je nog – met veel extra live programma's en documentaires. Via de website en onze app – aangevuld met kanalen als Facebook en Instagram – informeren we de regiogenoten die we zo liefhebben over het laatste nieuws.
Lokale samenwerking
Onveranderd is in 2019 onze samenwerking met lokale partners, inmiddels een onderdeel van ons DNA. In BO (Bollenstreek), Sleutelstad (Leiden), WOS (Westland), Studio Alphen en Stadsomroep Den Haag (Den Haag) hebben we lokale omroepen waarmee we innig samenwerken. Als Omroep West bieden we de collega-omroepen verslaggevers en opleidingen, de lokale omroepen op hun beurt geven ons onderdak en hun lokale netwerk om te delen. Dat levert nog altijd veel op. Hoewel het Regionaal Nieuws Netwerk als project van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek formeel stopte, hebben we besloten dit als Omroep West op eigen kracht voort te zetten. We koppelen deze vorm van het vergaren van verhalen die beroeren aan journalistiek die de feiten heiligverklaart. En die bovenal onderdeel is van een werkwijze waarbij we ons oor te luisteren leggen bij ons publiek.
We hebben hierin een niet te onderschatten rol. Want of het nu gaat om de krant, radio, televisie of online: inwoners zijn niet per se goed geïnformeerd over wat er rondom hen gebeurt. Een onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) bevestigt dat in 2019 nog maar eens. Vooral wie zijn nieuws voornamelijk online of via social media haalt, krijgt minder diepgaande berichten onder ogen. Als het rapport iets duidelijk maakt, is het wel dat je voor lokaal en regionaal nieuws steeds minder bronnen hebt die dat nieuws inzichtelijk en volledig maken. En dat het publiek te midden van filterbubbels en nepnieuws soms maar moeilijk ontdekt 'hoe het echt zit'.
Beter media-aanbod
De analyse van het SVDJ blijft het lezen meer dan waard. Dan kan via een prima toegankelijke website www.pasopbreekbaar.nl, daar te kijken is een aanmoediging waard. De resultaten zijn voor ons bij Omroep West de bevestiging dat de veranderingen die we vanaf juni 2019 in gang hebben gezet, bijdragen aan een beter media-aanbod. Meest in het oog springend is de vernieuwing van het TV West Nieuws. Op het vertrouwde tijdstip van 17.30 uur (met elk uur herhalingen) brengen we het nieuws voortaan vanuit een geheel nieuwe studio, waarbij we de ambitie hebben uitgesproken om meer duiding en diepgang te bieden. Met gasten in de studio of via verbindingen op afstand en met verhalen die we nog beter voor het voetlicht brengen.
Maar dat is in 2019 bepaald niet het enige dat we veranderen. Sinds de zomer is de redactie van Omroep West getransformeerd tot een aantal teams met specialisten, met meer teams en met meer specialisten dan voorheen. Onze politieke ploeg en ons team politie, veiligheid en justitie hebben meer verslaggevers. En in de specialisaties cultuur & vrije tijd en ook zorg hebben we nieuwe mensen aangenomen en benoemd. De focus ligt sinds de zomer van 2019 meer dan ooit bij het brengen van nieuws, informatie en ontspanning via onze website, app en sociale media – maar bepaald niet zonder radio en televisie te vergeten. Het leidt ertoe dat we meer verdiepende verhalen kunnen brengen, op alle kanalen. Die verhalen maken we samen met ons publiek, niet alleen kijkend naar problemen, maar zeker ook naar oplossingen. Daarmee is de kwetsbare nieuwsvoorziening in deze regio -zie het SVDJ-rapport- niet ineens volkomen hersteld. Maar zijn we sinds de zomer van 2019 meer dan ooit aanspreekbaar op de belofte dat we de journalistiek in de regio echt beter willen maken.
Henk Ruijl
Hoofdredacteur