TV West

Programma’s op TV West


TV West Nieuws
Elke werkdag en op zondag brachten wij vanaf 17.30 uur het laatste nieuws uit de regio. De presentatie was onder meer in handen van Menno Tamming, Martine Boerkamp en Renate Sonneveld.

TV West Weekoverzicht
Presentator Herman Nanninga zette elke zaterdag de belangrijkste, mooiste en meest bijzondere reportages uit de uitzendingen van TV West van die week op een rijtje.

Tijd voor Nostalgie
Debby Roukens dook iedere werkdag in het archief van TV West en historische instellingen en verenigingen om de mooiste oude films op te duiken. Ook filmclubs en amateurfilmers leverden materiaal aan.

UITGELICHT
Cameraman & drone piloot
In 2018 heeft collega Wiljan Pongers voor Omroep West een drone aangeschaft. Met zo’n ding mag in principe iedereen vliegen, maar als je het professioneel doet moet de piloot gecertificeerd zijn. Ik hoorde tot de gelukkigen die deze cursus mochten volgen.
Lees dit verslag van Govert Overbeeke

TV West Sport
Op maandag (vanaf augustus vrijdag) bracht TV West Sport een programma met analyses, interviews en reportages. Op zaterdag (vanaf augustus zondag) stond de uitzending in het teken van het voetbal in de Tweede en Derde Divisie.

FRITS!
In deze talkshow bracht Frits Huffnagel vele gasten uit de wereld van business, politiek, cultuur, sport en entertainment bij elkaar aan tafel, zoals Robert Long, Mona Keijzer, Paul de Leeuw, Rico Verhoeven en Jeroen Dijsselblom.

Van de Kaart
Jet Sol liep elke week in een rechte lijn van A naar B, samen met cameravrouw Annelies Dijkman en geluidsman Kees van der Knaap. Jet ging dwars door huizen, struinde door straten en klom over schuttingen, waarbij zij allerlei bijzondere mensen tegenkwam.

Team West
Opsporingsprogramma waarbij de politie hulp vroeg aan de kijkers bij het oplossen van misdrijven. De presentatie was in handen van Kirsten van Dissel. Dankzij tips van de kijkers zijn ook in 2018 veel zaken opgelost.

UITGELICHT
De collega's
In zes afleveringen volgden we asielzoekers en statushouders die in Nederland een dag hun oorspronkelijke beroep uitoefenen.
Lees dit verslag

Dit doe ik, wat doe jij?
Een serie korte portretten over mensen die zorgen voor een betere wereld op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid.

Goed Geld
In de tiendelige serie ‘Goed Geld’ vierden we de tweehonderdste verjaardag van de Nutsspaarbank en Fonds1818 samen. Stadshistoricus Wim Willems dook in de archieven op zoek naar verhalen over de geschiedenis van de bank. TV West-presentatrice Debby Roukens ging langs bij de mooie maatschappelijke projecten die Fonds 1818 ondersteunt.

Knooppunt Holland
Johan Overdevest fietste wekelijks samen met een bekende Nederlander, zoals Joke Bruijs, Merijn Tinga en Dieuwertje Blok een knooppuntenroute door natuur- & recreatiegebieden in Zuid-Holland. Ook dit seizoen verwelkomt Johan interessante gasten.

UITGELICHT
Fitgirl
De documentaire Fitgirl vertelt het verhaal van Robin Moolenaar (26). Deze Haagse basisschooljuf streed tien maanden lang voor een perfect lichaam om deel te nemen aan het NK Bikinifitness.
Lees dit verslag van Annelies Dijkman

Water in Zicht
In de achtdelige serie ‘Water in Zicht’ maakten we een ontdekkingsreis naar water in Zuid-Holland in samenwerking met het Hoogheemraadschap Delfland. De serie gaat boven en onder water op onderzoek uit naar de nieuwe ontwikkelingen in het water en het waterbeheer.

Verborgen Museumschatten
Vanaf 12 september was de veertiendelige serie ‘Verborgen Museumschatten’ te zien. In het programma dook de kersverse Westpresentatrice Lynn Heythekker in de exclusieve depots, archieven, kluizen en kelders van veertien Zuid-Hollandse musea.

Verborgen Thuisschatten
Direct na ‘Verborgen Museumschatten’ was ‘Verborgen Thuisschatten’ te zien. In dit programma gingen we op bezoek bij mensen thuis die dachten een kunstschat in huis hebben. Via een deskundige taxateur van het Venduehuis kwamen zij de achtergrond en waarde van hun dierbare object te weten.

Johan gaat Nat
In deze serie verdiept presentator Johan Overdevest zich in de wereld van het water in samenwerking met de provincie Zuid-Holland. Thema’s als waterzuivering, natuur en recreatie, klimaatadaptatie en bodemdaling, transport, zoet en zout water en veiligheid kwamen aan bod.

Het Familiebedrijf
De serie, gepresenteerd door Fred Zuiderwijk, bestond uit acht afleveringen waarin Haagse en Scheveningse ondernemersfamilies zijn geportretteerd. Het gaf een unieke blik in de woon- en werkkamers ondernemersfamilies zoals de familie Van Asselt (‘t Goude Hooft), de familie Ludovici (De Waterreus), de familie Simonis (Simonis Vishandel) en de familie Hessing (Bakkerij Hessing).

Westdoc
In 2018 zijn er weer prachtige documentaires te zien geweest in het programma ‘Westdoc’. Een greep uit de vele documentaires:
Laan van Meerdervoort
De langste laan van Nederland is niet alleen vanwege haar lengte (5,8 kilometer) bijzonder. De eerste huishoudschool van Nederland, de langste nieuwbouw en de eerste luxe bioscoop zijn te vinden op de lange Haagse laan.



Tien jaar wachten op applaus
Binnen het langebaanschaatsen was de komst van de ‘klapschaats’ een ware revolutie. Anno 2018 is de klapschaats niet meer weg te denken. De documentaire gaat over de grootste innovatie in het langebaanschaatsen tot nu toe.
De Pier in Woelige Tijden
De bekendste Pier van Nederland is die van Scheveningen. Na de succesvolle opening in 1961 met in één jaar tijd meer dan 2 miljoen bezoekers, volgden de dieptepunten en eigenaren elkaar op.
Spanning
In de tweedelige documentaire ‘Spanning’ volgden we de aanleg van een nieuw stuk elektriciteitsnetwerk tussen Beverwijk en Bleiswijk met de camera, waarbij ook de impact van de grote technische operatie op de bewoners en het landschap te zien was.
Als bomen konden spreken
Deze documentaire gaat over het hartverscheurende verhaal van 251 Joodse onderduikers die werden gedeporteerd vanuit twee Haagse psychiatrische instellingen. Ze dachten er veilig te zitten, maar niets bleek minder waar.
De laatste Engelandvaarders
Een verhaal over het gevecht naar vrijheid van drie jonge helden die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Engeland gingen. De één ging met een vouwboot over de Noordzee, de andere twee te voet via Portugal.
De laatste Getuigen
Een samenwerking met het Nationaal Theater waarin vijf Hagenaars vertellen over de impact van de oorlog op hun leven. Het thema was ‘verzet’ tegen de opkomst van het nationaal-socialisme.
Naar de boeren
Het verhaal van Sjaak de Zwart (82) die als twaalfjarig Haags bleekneusje in maart 1945 per schip wordt geëvacueerd van Den Haag naar het Groningse Marum. Het in totaal anderhalf uur durende filmverhaal begint in de Hongerwinter van 1944-1945 en werd in vier delen uitgezonden.
Kap Nâh!
Een documentaire over bedenker en tekenaar van de iconische Haagse Harry, Marnix Rueb. Filmmakers Roel Wijngaards-De Meij en Bart Grimbergen spraken met familie, vrienden en bekenden van de striptekenaar. Zij laten zien wie Marnix was en waarom alleen hij zo’n figuur als Haagse Harry kon bedenken.