Achter de schermen

Cameraman & drone piloot


De leukste ‘hobby’ onder werktijd
In 2018 heeft collega Wiljan Pongers voor Omroep West een drone aangeschaft. Met zo’n ding mag in principe iedereen vliegen, maar als je het professioneel doet moet de piloot gecertificeerd zijn. Ik hoorde tot de gelukkigen die deze cursus mochten volgen. In het opleidingscentrum in Almere heb ik alles geleerd over ROC-light, METARS, NOTAMS, no-fly-zones en cumulonimbus (héél gevaarlijk!!!). Ik haalde mijn certificaat en was officieel piloot.
En toen mocht ik dus gaan vliegen met een drone. En dat is in onze uitzendregio nog best een dingetje. Want in het overgrote deel mág er helemaal niet gevlogen worden i.v.m. de no-fly cirkels rond Schiphol en Rotterdam-The Hague Airport en een aantal ziekenhuizen met heli-platforms waar je kilometers ver vandaan moet blijven. De hele Haagse binnenstad is sowieso verboden terrein voor drones.
Op het Scheveningse strand houdt men elk jaar in september de traditionele ‘schriktraining’ met de paarden voor Prinsjesdag. Ik vond dat best spannend, want ik was nog geen geoefend vlieger en ik zou niet graag een paard raken met de drone. Ik heb mooie shots kunnen maken totdat ik het zicht op de drone kwijtraakte door enorme rookwolken die onderdeel waren van de oefening. Een drone heeft een knop die er voor zorgt dat de deze automatisch terug komt vliegen naar de piloot. Daar heb ik dan ook maar op gedrukt.
Gedurende het jaar heb ik de drone steeds beter leren gebruiken. Ik vind het nog steeds niet te geloven wat een mooie beelden er uit zo’n piepklein cameraatje komen. Een paar droneshots in een item voegen echt wat toe en het ziet er buitengewoon gelikt uit. Bovendien kun je shots maken die op geen enkele andere manier te maken zijn. En… het is ook nog eens geweldig leuk om te doen!
Govert Overbeeke