Verslag van de Directie

Beleidsregels Governance & Interne beheersing


Per 1 januari 2018 is een nieuwe set beleidsregels voor Governance & Interne beheersing van het Commissariaat voor de Media van kracht geworden. Op alle vier kerngebieden van de beleidsregels (Samenstelling en onafhankelijkheid Directie en RvT, Interne Beheersing, Compliance en Externe verslaglegging en verantwoording) hebben in 2018 binnen de omroep nadrukkelijk aanscherpingen plaatsgevonden.
Dat wil niet zeggen dat de omroep in onvoldoende mate voldeed aan de gangbare eisen ten aanzien van governance en interne beheersing. In veel gevallen bleek deze voldoende, maar de aanscherping van de regelgeving maakte aanpassingen en verbeteringen zinvol.
Ten aanzien van samenstelling en onafhankelijkheid van directie en RvT zijn de statuten gewijzigd, de reglementen van RvT en directie, profielen van RvT en directie aangescherpt en uitgebreid met specifieke elementen ten aanzien van compliance. Verder heeft de RvT het eigen functioneren geëvalueerd. Op het gebied van interne beheersing zijn verdere stappen gezet als het gaat om de implementatie van integraal risicomanagement.
Waar het compliance betreft, voldeed de omroep in grote mate al aan de gestelde eisen. Daar waar aanscherping noodzakelijk was, bijvoorbeeld ten aanzien van de aantoonbaarheid van naleving van de geldende wet- en regelgeving, heeft deze reeds plaatsgevonden of vindt nog plaats.
Omroep West is een organisatie die voor het overgrote deel wordt gefinancierd door publieke middelen. De omroep hecht veel waarde aan het op een goede manier verantwoording afleggen over haar activiteiten. Dit doet de omroep door:
  • Een goedgekeurde jaarrekening op te leveren conform de voorschriften zoals gedefinieerd in het financieel handboek voor de regionale publieke media-instelling;

  • Een inhoudelijk activiteitenverslag te publiceren op haar website over het afgelopen kalenderjaar;

  • Het dagelijks publiceren van content op al haar kanalen waardoor inzicht wordt verkregen in de manier waarop de omroep haar publieke taak verricht.