Verslag van de Directie

Vooruitzichten 2019


Sinds 2012 is er sprake van een trendmatige vermindering van inkomsten. Als gevolg hiervan heeft Omroep West jaarlijks 3,6 miljoen euro minder inkomsten. De overheid (provincie Zuid-Holland en het Rijk) heeft de afgelopen jaren structureel bezuinigd op de regionale omroepen, ook bij Omroep West. Omroep West is voor het merendeel afhankelijk van subsidie-inkomsten en heeft geen directe invloed op deze inkomstenstroom.
Naast bezuinigingen op de bekostiging, zijn ook de overige inkomsten flink teruggelopen. In het bijzonder vormen de afname van reclame-inkomsten op de traditionele kanalen radio en tv een negatieve trend in de mediabranche. Om deze reden heeft Omroep West in haar Strategische Visie 2018-2021 ‘inkomstenoptimalisatie’ tot een strategische thema benoemd. Met minder inkomsten, maar met even hoge verwachtingen van haar stakeholders, dient Omroep West efficiënt en effectief met haar middelen om te gaan. Vanuit een gezonde interne beheersing wordt onderzocht waar mogelijk extra inkomsten te genereren zijn, o.a. door betere in- en externe samenwerking. Daarnaast is Omroep West actief op zoek naar kansen in de markt om binnen de geldende wet- en regelgeving (Mediawet) de verminderde inkomsten te compenseren.
In 2019 zal de implementatie van de ontwikkelde strategische visie worden gerealiseerd. De gehele redactie zal vanuit een veranderende workflow in staat zijn om sneller en efficiënter tot haar output te komen. De content die wordt geproduceerd zal zonder uitzondering in lijn liggen met de geformuleerde uitgangspunten in de strategische visie. Om de workflow op een goede manier te faciliteren zal Omroep West in 2019 haar redactiesysteem en aanverwante systemen gaan vervangen.
In 2019 zal aandacht worden gegeven aan het cultuurtraject. Een belangrijk onderdeel in de nieuwe strategie is de verantwoordelijkheid van het dagelijks handelen zo laag mogelijk in de organisatie te leggen. Dit project zal in 2019 verder worden vormgegeven.
In 2019 zal ook de samenstelling van de Raad van Toezicht wijzigen door het terugtreden van de huidige voorzitter. Verlenging van de termijn van een van de leden is aan de orde en daarom streeft de Raad naar verdere uitbreiding en versterking.
In 2018 is de waarde van het strategisch risicomanagement al gebleken. In 2019 zal periodiek worden stilgestaan bij de uitkomsten van het strategisch risicomanagement en zal het proces verder worden bestendigd in de werkwijze van de omroep.
De toegekende bekostiging is na indexatie van 2.4% gesteld op 10.364.000 euro en vormt daarmee ongeveer 81% van de begrote inkomsten 2019. Omroep West kent een formatie in 2019 van 82 FTE. Het investeringsbudget 2019 is gesteld op 750.000 euro en zal voornamelijk worden ingezet voor technische en facilitaire voorzieningen.
In 2018 is veel geïnvesteerd om de vooruitzichten voor 2019 te kunnen realiseren. Niet alleen met geld, maar vooral met veel denkkracht, enthousiasme en inzet. Daarmee en daardoor is Omroep West, meer dan ooit, een moderne, toekomstgerichte regionale omroep die de toekomst en de toekenning van een nieuwe aanwijzing van het Commissariaat voor de Media voor de periode 2019-2024, met vertrouwen tegemoet ziet.
De directie spreekt zijn erkentelijkheid uit aan alle medewerkers, Ondernemingsraad, Redactieraad, leden van de Regionale Mediaraad en aan de Raad van Toezicht, voor hun inzet, betrokkenheid en vertrouwen in het afgelopen jaar.
J.G. Milo
Directeur Omroep West
Baas voor een dag
Op 25 januari 2018 had Omroep West voor een dag twee tijdelijke directeuren. Directeur Gerard Milo zette in het kader van ‘Baas van Morgen’ een stapje terug om plaats te maken voor de 12-jarige Zeynep en de 13-jarige Mohamed, die op basisschool ‘t Palet in de Haagse Schilderswijk zitten.
In het kader van ‘Baas van Morgen’ -georganiseerd door JINC- namen honderden kinderen uit het hele land voor één dag het stokje over van een baas, CEO, directeur, burgemeester of hoofdredacteur. JINC is een vereniging die jongeren van 8 tot en met 16 jaar helpt met een goede start op de arbeidsmarkt. Met deze dag wilde JINC samen met de deelnemende bedrijven laten zien hoe het er in de arbeidsmarkt aan toe gaat.
De tijdelijke directeuren kregen een uitgebreide rondleiding door het pand van Omroep West en zij brachten een werkbezoek aan Charlie Aptroot, de burgemeester van Zoetermeer.