Verslag van de Raad van Toezicht

Verder gaan op de ingeslagen weg en de reis voortzetten


“Verder gaan op de ingeslagen weg en de reis voortzetten”, zo kan 2018 het beste gekarakteriseerd worden voor Omroep West. Doorgaan met de uitwerking van de in 2017 ontwikkelde nieuwe strategische visie in concrete operationele plannen die moeten leiden tot implementatie in 2019. Plannen die aansluiten bij de stormachtige ontwikkelingen in het medialandschap. Plannen die de omroep omvormen van een traditionele ‘broadcaster’ naar een moderne regionale media-instelling waarbij online productie en distributie centraal staan en de traditionele kanalen radio en televisie in hun kracht worden benut.
Dit traject wordt door de organisatie zelf een ‘reis’ genoemd, omdat het door de brede betrokkenheid van medewerkers ook een verandering in de cultuur en aard van het bedrijf met zich meebrengt.
De Raad van Toezicht heeft deze voortgezette reis van dichtbij, maar op gepaste afstand gevolgd. Daarbij heeft zij zich steeds kritisch én faciliterend opgesteld, zorgvuldig oog houdend voor de belangen van de organisatie, stakeholders, maatschappij en sector.
Door het bieden van de mogelijkheid een beroep te doen op de reserve ‘media aanbod’ (RMA) van de omroep, hoefde de reis niet ten koste te gaan van de middelen voor reguliere operationele activiteiten van de omroep. Die staan al een aantal jaren onder druk, mede door structurele bezuinigingen van eerst de provincie Zuid-Holland (2011 en 2012) en later OCW (2017) waardoor de omroep inmiddels zo’n 3,6 miljoen minder te besteden heeft.
Vormen de afgenomen inkomsten en de dynamische veranderingen in het medialandschap op zich al een flinke uitdaging, de omroep heeft daarnaast ook te maken met de steeds verder toegenomen regeldruk van de overheid en het Commissariaat voor de Media. Invoering van de AVG in 2018, aanscherping van de regels rond governance en risicobeheersing en de steeds uitgebreidere eisen ten aanzien van financiële verslaglegging en verantwoording, betekenen een extra belasting voor de medewerkers en de financiële middelen.
De Raad constateert overigens met tevredenheid dat de omroep grote stappen heeft gezet met de invoering van de AVG én ten aanzien van risicobeheersing.
Ook de Raad zelf heeft met de toegenomen regeldruk te maken; zo weet zij zich gehouden aan haar verantwoordelijkheid zorg te dragen voor adequate naleving van de aangescherpte regels voor governance. In dat kader heeft de Raad in 2018 o.a. het eigen functioneren geëvalueerd en dat van de directie. De Raad kan bogen op een brede deskundigheid van de leden variërend van bestuur van grote ondernemingen en organisaties, financiering, bankwezen, wetgeving en parlement, conventionele en nieuwe media, administratie, automatisering en controle.
Het verslag van het eigen functioneren vormde de basis voor aanscherping van diverse reglementen en afspraken betreffende de Raad, het bestuur en de onderneming. Daarnaast gaat de Raad in 2019 op zoek naar versterking, specifiek op het terrein van digitalisering. Een rooster van aftreden vindt u in het directieverslag.
De Raad heeft in 2018 vijfmaal vergaderd, in aanwezigheid van de directeur en eenmaal buiten diens aanwezigheid. Zij heeft tweemaal het overleg tussen Ondernemingsraad en Directie bijgewoond en is positief over het overlegklimaat. Bij al onze beraadslagingen en besluiten stond vanzelfsprekend altijd de redactionele onafhankelijkheid voorop.
Het jaar 2018 was voor Omroep West een jaar van hersteld vertrouwen en nieuw elan. Wij spreken de verwachting uit dat dit nieuwe elan voor 2019 gepaard zal gaan met een nieuwe werkwijze en verdere groei en ontwikkeling.
Met waardering en respect kijken wij terug op de voortvarende wijze waarop de medewerkers, de Ondernemingsraad, staf en directie van Omroep West in 2018 vorm en inhoud aan de omroep hebben gegeven en (zijn) blijven bouwen aan een toekomstbestendig Omroep West.
Dr. N. de Voogd (vz)
Mr. F. Koemans
A.D. Bakker