Verslag van de Redactie

Constructief, samen met het publiek en ‘van-de-feiten’


We hebben het een les in nederigheid genoemd. De digitale vergaderingen die we als Omroep West sinds 2,5 jaar –en ook in 2018– wekelijks voerden via Facebook. Kijkers, luisteraars en lezers van de kanalen van de omroep kunnen aanhaken bij die vergaderingen en zelf onderwerpen inbrengen. Als journalist denk je al snel dat je weet wat er speelt in jouw regio. Maar ons publiek komt telkens opnieuw met onderwerpen waar wij nog niet aan hebben gedacht. We worden elke week weer verrast.
Dat betrekken van het publiek bij het journalistieke proces is iets wat we als Omroep West in 2018 nadrukkelijk hebben gedaan. Het was een van de verklaringen achter het gegeven dat Omroep West in 2018 online de snelst groeiende regionale omroep van Nederland was. We deden dat via de wekelijkse Facebookvergaderingen, maar ook bijvoorbeeld via de rubriek Rake Vragen. Daarin gaan we samen met ons publiek op zoek naar antwoorden op vragen die door de kijker of luisteraar zijn gesteld. We hebben ervan geleerd hier zeker mee door te gaan. We willen het publiek nog meer gaan betrekken bij ons redactioneel proces. Dat moeten we vooral niet zien als een geval ‘u vraagt, wij draaien’, waarbij we alleen maar gaan maken wat ons publiek wil zien. We gaan vooral nóg meer contact zoeken met ons publiek om op verhalen te stuiten die wij als journalisten niet konden ontdekken.
‘Samen met ons publiek’, dat was wel een van de motto’s van 2018. We hebben dat vooral willen doen op constructieve wijze. Constructieve journalistiek staat volgens Omroep West voor ‘eerlijke’ journalistiek, die concrete feiten presenteert en een waarheidsgetrouw beeld van de wereld geeft. ‘Constructieve journalisten’ (CoJo’s) proberen oplossingen te vinden en dagen experts uit om mee te zoeken, leggen het ‘waarom’ uit; onderzoeken zowel de oorzaak als het gevolg van ontwikkelingen. De vragen die zij stellen zijn gericht op begrip, niet op conflict. Maar CoJo’s zijn niet bang om lastige of ongemakkelijke vragen te stellen, juist ook aan ‘slachtoffers’. Hen neem je daarmee serieus.
Dat brengt ons bij een belangrijk uitgangspunt van de verhalen die we maken: die zijn bedoeld om uit te leggen hoe het zit. Daar gaat het in de eerste plaats om. We vertellen verhalen die beroeren en waarvan de feiten kloppen. Dat klinkt als een open deur, maar juist in een tijd van ‘nepnieuws’ hebben we ook in 2018 kunnen vaststellen dat je hier als regionale publieke omroep het verschil maakt. Het verschil moeten willen maken. Het jaar 2018 hebben we aangegrepen om samen met zoveel mogelijk collega’s ook op dit punt de weg naar 2020 en verder te verkennen.
Dat nadenken heeft ertoe geleid dat we de keuze hebben gemaakt om onze online en social kanalen per 1 juni 2019 leidend te maken. We plaatsen vanaf dat moment bijvoorbeeld niet langer tv-items online -we zijn niet het eerste mediabedrijf dat ontdekt dat dit absoluut niet werkt- maar gaan video’s en posts toespitsen op de kanalen waarop ze worden uitgezonden. We gaan hierbij tv en radio niet vergeten. Dat zijn nog steeds hele belangrijke kanalen voor ons. Maar als je je verhalen beter toespitst op je kanalen, bereik je het publiek beter.
Het jaar 2018 heeft zo de weg geplaveid voor een vernieuwde toekomst. Daarin werken we nog steeds, en nog beter, samen met de NOS op landelijk niveau en tal van omroepen op lokaal niveau. Vooral op die laatste samenwerking, met o.a. WOS, Unity.NU, BO Bollenstreek, Studio Alphen en de Stadsomroep Den Haag zijn we trots. Want op die manier kunnen we als omroep sterk staan in de hele regio en helpen we bovendien de lokale omroepen in menskracht en ontwikkeling. Een toekomst waarin bovenal dit centraal staat: de journalistiek in onze regio beter maken.
Henk Ruijl
Hoofdredacteur Omroep West
Op het gebied van journalistiek heeft Omroep West het afgelopen jaar een flink aantal hoogtepunten gehad. Zo onthulde een team van onze nieuwsredactie dat een groot deel van de politieagenten van het korps Den Haag al jaren geen EHBO training heeft gevolgd, terwijl agenten in meer dan 20 procent van de gevallen als eerste bij een ‘slachtoffer’ zijn en dus levensreddend zouden moeten kunnen optreden.
Ook het verhaal dat piloten van de Politiehelikopter vinden dat ze vaak voor te kleine misdrijven de lucht in moeten is een primeur van onze nieuwsredactie. De vele vluchten ‘zorgen voor onveilige situaties en onnodige overlast voor omwonenden’, zeggen (oud-)vliegers. Volgens hen wordt door de massale inzet van de heli’s ook gemeenschapsgeld verkwist. Daarmee stelde Omroep West een belangrijk maatschappelijk thema aan de kaak.
Palletoorlog en Fitgirl
“Gewoon mooi gemaakt!” Die kwalificatie mag je geven aan de documentaire ‘Palletoorlog’ die Omroep West begin 2018 uitzond. Een documentaire van Dirk Verhoeven die een prachtige inkijk gaf in de bijzondere wereld van de bouwers van de vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp.
Een film die misschien nog wel meer stof deed opwaaien was ‘Fitgirl’. Annelies Dijkman volgde basisschooljuf Robin Moolenaar tien maanden lang in haar strijd om het ‘perfecte’ lichaam te krijgen. Fitgirl werd zo goed ontvangen dat de film ook op NPO3 is uitgezonden. In onze weg om constructiever te werken bij Omroep West vroegen we ons publiek wat ze van het nieuw te vormen college van B&W in Den Haag wilde na de gemeenteraadsverkiezingen. Er kwamen bijzonder veel reacties binnen en met een stapel papier vol ideeën onder de arm is onze politieke redactie naar de onderhandelaars in Den Haag gestapt. Dat resulteerde er uiteindelijk in dat de ingezonden reacties werden meegenomen in het college-akkoord.