Profiel Omroep West

De belangrijkste taak van Omroep West is het actief bijdragen aan een levendige democratie door het bieden van nieuws en achtergrondinformatie over een brede range aan onderwerpen. Gericht op een zo breed mogelijk publiek in ons uitzendgebied.

Op die manier dragen wij rechtstreeks bij aan het functioneren van de provinciale en gemeentelijke democratie. Cruciaal daarvoor is immers dat burgers op grond van pluriforme en onafhankelijke informatie in staat zijn om zich een mening te vormen over een breed scala van actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Daarmee kunnen zij daadwerkelijk en actief participeren in het democratisch proces binnen hun provincie en gemeente.
Omroep West brengt verhalen die beroeren en geven de hele dag door een gezicht aan de regio. Dat doen wij via de kanalen 89.3 Radio West, TV West (met daarachter Teletekst) en online via de website Omroepwest.nl (desktop en mobiel), de gratis Omroep West app en diverse social mediakanalen zoals Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.
Wij zijn een onafhankelijk modern mediabedrijf dat onmisbaar is in de samenleving in Zuid-Holland. Wij luisteren actief naar de vragen van ons publiek, vertellen de verhalen die mensen raken en brengen nieuws waar behoefte aan is. Dat is onze verantwoordelijkheid naar alle inwoners van ons uitzendgebied. Wij willen een plek zijn en vormen waar je je mening kunt delen, waar ruimte is voor discussie, opinie en debat. Wij proberen als eerste het nieuws te brengen en zijn daarmee één van de belangrijkste informatiebronnen in de regio. In de kern bieden wij: nieuws, sport, cultuur en informatie.
Omroep West is de regionale publieke omroep voor Zuid-Holland noord en heeft 94 (d.d. 31 december 2019) mensen in vaste dienst. Daarnaast wordt er veel gewerkt met freelancers, met name op redactioneel en technisch gebied. Met die groep enthousiaste medewerkers maakt Omroep West programmering voor:

Omroep West is daarnaast op vrijwel alle sociale media te vinden, waarbij Facebook in 2019 het belangrijkste kanaal was om informatie te delen.
Groot nieuwsjaar zorgt voor hoog online bereik
Zoals u elders in dit verslag kunt lezen, bleek het jaar 2019 een jaar te zijn met extreem opmerkelijk nieuws zoals de vreugdevuren en de daarop volgende vonkenregen, twee van corruptie verdachte Haagse wethouders en een Haagse burgemeester die aftrad . Nieuws dat door ons publiek goed werd gevolgd via de kanalen van Omroep West. Met name online zagen we een groei van ruim 16% ten opzichte van 2018.
In 2019 stonden er 37 miljoen bezoeken op onze app geregistreerd. Onze website Omroepwest.nl werd (via mobiel en desktop) 33 miljoen keer bezocht.
De NOS neemt via hun regiopagina nieuws over van regionale omroepen, welke met bron en link worden gepubliceerd. In 2019 leidde dit tot 20 miljoen bezoeken voor Omroep West.
Omroep West gebruikt sociale media zoals Twitter, Facebook en Instagram als nieuwskanaal, waardoor er vele volgers doorklikken naar app of website. Medio 2020 heeft Omroep West op Facebook ruim 95.000 volgers, op Twitter ruim 138.000 en op Instagram 22.600.