TV West

Programma’s op TV West


TV West Nieuws
Elke werkdag en op zondag brachten wij vanaf 17.30 uur het laatste nieuws uit de regio. De presentatie was onder meer in handen van Menno Tamming, Martine Boerkamp en Renate Sonneveld.

Het weer met Huub
Het actuele weerbericht van de regio Zuid-Holland (Noord) werd elke werkdag besproken door weerman Huub Mizee.

TV West Weekoverzicht
Elke zaterdag werd in het TV West Weekoverzicht teruggeblikt op de belangrijkste, mooiste en meest bijzondere reportages uit de uitzendingen van TV West van die week.

TV West Sport
Op vrijdag bracht TV West Sport een programma met analyses, interviews en reportages. Op zaterdag (vanaf augustus zondag) stond de uitzending in het teken van het voetbal in de Tweede en Derde Divisie.

FRITS!
Frits Huffnagel ontving wekelijks gasten uit de entertainment, politiek en het zakenleven. Mark Rutte, Paul de Leeuw, Tineke Schouten, André van Duin, Karin Bloemen en Rico Verhoeven vinden geregeld hun weg naar de studio van Frits.

Op de Kaart
In ‘Op de Kaart’ ging een team elke week in een busje op zoek naar wat een bepaalde plek in onze regio zo bijzonder maakt. Doel van het programma is om samen met de inwoners onze mooie regio (weer) op de kaart te zetten. Het team bestond uit Pim Markering, Annelies Dijkman en Jet Sol. Die laatste twee kennen we natuurlijk van het succesvolle TV West programma Van de Kaart waar ze in een rechte lijn van A naar B moesten lopen.

Team West
Opsporingsprogramma waarbij de politie hulp vroeg aan de kijkers bij het oplossen van misdrijven. De presentatie was in handen van Kirsten van Dissel. Dankzij tips van de kijkers zijn ook in 2019 veel zaken opgelost.

Weet je Nog…?
In Weet je nog...? wordt teruggekeken op de mooiste fragmenten uit het archief van TV West. Zoals bijvoorbeeld toen Henk Angenent de Elfstedentocht in 1997 won en dat Haagse Lloyd zijn duivenliefde met de kijker deelde in 2011 en dat ontroerende interview met de 100-jarige Jansje Voorbergen in de toenmalige serie Trots.

RegioNED
In RegioNED werden de meest opmerkelijke verhalen uit de twaalf provinciën vertoond. Verhalen over klein, menselijk nieuws. Nieuws dat te klein is voor welk ander programma dan ook, maar wel dichtbij is, informatief is of gewoon leuk is om te zien.

Van Hoop & Leven
Een programma waarin Hoop centraal stond. Door middel van waargebeurde levensverhalen van mensen, wordt aangetoond dat er in het leven nog altijd hoop kan bestaan.

Knooppunt Holland
Johan Overdevest fietste wekelijks samen met een bekende Nederlander, zoals Dennis Weening, Edsilia Rombley en Astrid Kersseboom een knooppuntenroute door natuur- en recreatiegebieden in Zuid-Holland. Ook dit seizoen verwelkomde Johan interessante gasten.

Water in Zicht
TV West zond -in aanloop naar de waterschapsverkiezingen 2019- vanaf 23 januari opnieuw de achtdelige serie ‘Water in zicht’ uit. Het programma is een ontdekkingsreis naar de rol en betekenis van water in Zuid-Holland. Een pure serie van documentairemaker Erik Kooyman, waarin we leren wat het Hoogheemraadschap van Delfland allemaal doet, met tegelijkertijd mooie beelden uit de regio. De serie gaat boven en onder water op onderzoek uit naar de nieuwste ontwikkelingen in het water en het waterbeheer.

Janah Louard, op weg naar het Kurhaus
Deze zesdelige serie volgde de voorbereidingen van de Haagse Zanger Janah Louard van het concept van eerste ideeën tot het daadwerkelijke optreden in het Kurhaus op 22 en 23 november 2019. Daarnaast werd teruggeblikt op belangrijke momenten in Janah’s carrière, zoals het behalen van de finale van de Soundmixshow van Henny Huisman, zijn concert in de Rijswijkse Schouwburg en de concerten in het Paard van Troje en het World Forum theater in Den Haag.

Buiten Gewoon
Eind december startte de serie ‘Buiten Gewoon’ op TV West, waarin Fred Zuiderwijk met verschillende (ex-) dak- en thuislozen sprak en een kijkje nam achter de schermen bij diverse hulpinstanties in Den Haag. In 2019 (over)leefden in Den Haag 1.400 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Een groep die in de laatste vijf jaar is verdubbeld.

Ik denk aan Jou
In december was de serie’ Ik denk aan Jou’ te zien op TV West. Hierin bezocht presentator Johan Overdevest mensen die zich eenzaam voelden en wel wat extra aandacht verdienden. Zowel jongeren als ouderen vertelden Johan hun verhaal en duidelijk werd dat eenzaamheid voor iedereen een andere oorzaak kan hebben, maar dat het gevoel vaak hetzelfde is: er te vaak alleen voor staan. Johan bracht een kerstpakket of kerstboom mee die vaak tot mooie gesprekken uitnodigden.

Lees ook: Achter de schermen - Johan Overdevest

Westdoc
In 2019 zijn er weer prachtige documentaires te zien geweest in het programma Westdoc. Een greep uit de vele documentaires:
De laatste getuige
De Westdoc ‘De laatste getuigen’ is een registratie van de vijfde editie van ‘De laatste getuigen’ vanuit de Haagse Koninklijke Schouwburg. De Scheveningse gevangenis, in de volksmond ‘het Oranjehotel’ staat centraal. De voorstelling van Het Nationale Theater -in samenwerking met Theater na de Dam- draait om de verhalen van Hagenaren, die door de Duitse bezetter gevangen zijn gehouden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zes persoonlijke verhalen op basis van herinneringen, brieven en dagboekfragmenten van oud-gedetineerden, hun kinderen en familieleden worden op het podium van de Koninklijke Schouwburg verteld door acteurs Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit, Whitney Sawyer en Soumaya Ahouaoui.
Indische ontmoetingen in Toko Toet
De documentaire ‘Toko Toet: een plek van Indische ontmoetingen’, vertelt het levensverhaal van een groep vrouwen, die allen na de oorlog in Nederlands-Indië hun bestaan in Den Haag hebben opgebouwd. Toko Toet, de oudste Indische toko van Den Haag, is een begrip. Een klein eethuis aan de Beeklaan, met een paar tafeltjes, waar al sinds de jaren ‘50 Indisch eten wordt geserveerd en afgehaald. Malou Landré en Elles de Bruin gaan in deze documentaire op zoek naar het verhaal van enkele vaste klanten van Toko Toet.
Bijzondere herinneringen en beelden in ‘Lang leve World Forum’
In 2019 bestond World Forum The Hague, in 1969 geopend als het Nederlands Congresgebouw, vijftig jaar. Het gebouw kent een rijke historie met (inter)nationale grootheden als bezoekers.
Programmamaker Helga Meijer verzamelde herinneringen van verschillende passanten uit de geschiedenis en verwerkte deze samen met documentairemaker Arbel Eshet tot de indrukwekkende documentaire ‘Lang leve World Forum’. De bouw en opening van het, inmiddels, iconische gebouw van architect Jacobus Johannes Oud komen voorbij. We zien beelden van de huwelijksreceptie van Wieteke van Dort in 1970, het Eurovisie Songfestival in 1976 en natuurlijk is er ook ruimte voor herinneringen aan het North Sea Jazz Festival.
foto: Diana Weber
De weg naar succes - hoe de gevluchte Syrische Tawfeeq in Nederland zijn droom najaagt
Op de Internationale Dag van de Vluchteling zond TV West de documentaire: ‘De weg naar succes’ uit, waarin de Syrische vluchteling Tawfeeq Mousa (33 jaar) wordt gevolgd. Deze documentaire is door hemzelf gemaakt, samen met cameraman Joris Hentenaar en documentairemaker Erik Kooyman. De weg naar succes geeft goed inzicht in waar vluchtelingen mee te maken krijgen wanneer zij Nederlander willen worden en hier willen wonen en werken.
Lees ook: Achter de schermen - Tawfeeq Mousa
Hijltje
Centraal in de 'Week van de Pleegzorg' in oktober 2019, stond de indrukwekkende documentaire ‘Hijltje’, gemaakt door programmamakers Erik Kooijman en Lenny Tamerus. In deze documentaire maken we kennis met het bijzondere gezin van Hijltje uit de Krimpenerwaard. Hijltje zorgt op dat moment voor vijf pleegkinderen. Dit doet zij met verbazingwekkend veel geduld, liefde en zonder partner. De documentaire geeft een verrassende inkijk in het leven van dit bijzondere gezin.
Familie Hijltje, fotograaf Lyuda Stinissen