Achter de schermen

Tawfeeq Mousa

De weg naar succes

Het was een onbeschrijfelijke vreugde die ik voelde, toen Helga me vertelde dat ik de kans kreeg om een film of documentaire te maken bij Omroep West. Eindelijk zou mijn droom om een film te maken in vervulling gaan en het zal mijn eerste stap als filmmaker zijn. Het was heel spannend!
Ik wilde dat de film realistisch en eigentijds was. Als nieuwkomer in Nederland heb ik wat moeite met het vinden van mijn weg en het bouwen van mijn toekomst hier in Nederland. Het idee van ‘De weg naar succes’ was geboren. De waarheid was dat ik niet de enige ben met dit probleem en deze moeilijkheden; er waren velen die met hetzelfde probleem rondliepen.
De eerste stappen en aanrakingen van de film waren begonnen. Bouw een verhaal, schrijf een script, kies gasten en specialisten en plan de opnamedagen in. Het was niet makkelijk, maar wel heel leuk.
Voor de camera
De vreugde nam toe toen ik voor de camera van Joris (cameraman) stond. Ik stond ervoor alsof ik eraan gewend was, alsof ik met een vriendin sprak die ik al vele jaren kende. Ik stond er met al mijn passie en vertelde alles zonder enige verlegenheid of angst.
Omroep West was het begin van de tocht en de tocht ging verder. Ik kan het omschrijven als helemaal niet gemakkelijk, moeilijk, zoals steenhouwen. Ik had een enorme hoeveelheid geduld en doorzettingsvermogen nodig. Soms werd ik moe, verveelde me. Maar ik gaf niet op en ik had er vertrouwen in dat ik het succes zou bereiken waarnaar ik zo verlang.