Achter de schermen

Lot van Bree

Een bewogen politiek jaar

Dinsdagochtend 1 oktober 2019. Tientallen boze boeren zijn met hun tractoren onderweg naar Den Haag. De redactie van Omroep West zet zich schrap voor een drukke dag, maar dat de toch al chaotische dag een bizarre wending zou krijgen, is dan nog niet duidelijk.
Mijn taak is deze ochtend om verslag te doen vanaf het ADO stadion. Burgemeester Pauline Krikke heeft de boeren gevraagd of ze als ze in Den Haag aankomen, alstublieft, dank u wel, hun tractoren willen parkeren op het parkeerterrein van ADO. Dat doen welgeteld drie boeren. De rest staat stil op de snelweg, in de binnenstad van Den Haag of op het Malieveld.
Niet zo veel te doen dus bij het ADO stadion. Tot de NOS een pushbericht stuurt waarin staat dat er invallen zijn geweest door de rijksrecherche in de werkkamers en woningen van twee Haagse wethouders vanwege een corruptieonderzoek. Het is een ongelofelijk bericht met een enorme impact. Dus staat mij niets anders te doen dan met gezwinde spoed naar het stadhuis te gaan. Dat is nog niet zo makkelijk, met al de tractoren in de stad. Maar na wat omrijden lukt het.
Vanaf dat moment volgen twee weken waarin we van het ene nieuwsfeit in het andere rollen en van de ene live-uitzending (radio, tv, online-stream) naar de andere. Ook bedienen we op veel momenten de landelijke media.
De nieuwsfeiten in een notendop. Dinsdag 1 oktober is de inval van de rijksrecherche bij de wethouders De Mos en Guernaoui. Woensdag 2 oktober valt het college, omdat Hart voor Den Haag/Groep de Mos uit de coalitie wordt gezet. Bovendien zegt de gemeenteraad het vertrouwen op in de wethouders.
Donderdag 3 oktober verschijnt het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Scheveningse vonkenregen. Vanwege de uitkomsten van het OvV-rapport neemt Pauline Krikke op zondag 6 oktober ontslag als burgemeester.
Woensdag 9 oktober krijgt Omroep West te maken met twee aangiftes: een vanwege het verhaal over het politieke handjeklap in de vertrouwenscommissie die Krikke uitkoos en een vanwege het lekken van vertrouwelijke geluidsopnamen. Kortom: de eerste twee weken van oktober 2019 waren ongekend. Voor het Haagse stadhuis, voor Omroep West en voor mij als politiek verslaggever. Ik had ze niet willen missen.