Verslag van de redactie

Onderzoeksjournalistiek


Omroep West hecht veel waarde aan onderzoeksjournalistiek. Ook in 2021 hebben wij aan de hand van onafhankelijk geformuleerde onderzoeksvragen en met toepassing van specifiek onderzoeksjournalistieke methoden feiten en verbanden blootgelegd. Aansprekende voorbeelden zijn ook afgelopen jaar te vinden in de Haagse corruptieaffaire, die het stadhuis nu al ruim twee jaar in de greep houdt. Zo onthulden wij dat voormalig burgemeester Krikke al veel eerder op de hoogte was van mogelijke misstanden dan zij publiekelijk had verkondigd.
Ook heeft Omroep West zich in 2021 onderscheiden met een langlopend en diepgravend onderzoek naar de Haagse Energie Academie. Eind vorig jaar werd zelfs besloten om aangifte van fraude te doen vanwege dit gefnuikte miljoenenproject.
Met dank aan een forse investering in lokale en regionale journalistiek is Omroep West sinds mei 2021 sterker vertegenwoordigd in onder meer Gouda, Delft en de Krimpenerwaard. Vooral in Delft heeft dat geleid tot een aantal spraakmakende en verdiepende verhalen, bijvoorbeeld over het (illegaal) digitaal volgen van burgers.
Op een ander niveau heeft de samenwerking op het gebied van onderzoeksjournalistiek tussen de dertien regionale omroepen en de NOS in 2021 een impuls gekregen. Het meest aansprekende verhaal dat tot nu toe uit dat samenwerkingsverband is voortgekomen, gaat over ouderen die de doorstroming op de woningmarkt zouden tegenhouden.
Dit laatste onderwerp maakte veel los en zal in 2022 ongetwijfeld nog een vervolg krijgen.