Verslag van de Directie

Financiën


De omroep wordt grotendeels via het Commissariaat voor de Media door het ministerie van OCW gefinancierd. In 2022 was sprake van een indexering van de bekostiging door OCW van 5.2% waarmee de bekostiging uitkwam op 11.300.000 euro (2021: 10.733.000 euro). In 2022 is een projectsubsidie van het project ‘samenwerken in de regio’ gerealiseerd van 149.000 euro (2021: 151.000 euro).
Naast de subsidiebaten realiseert de omroep ook nog overige baten. In 2022 bedragen deze baten 2.076.000 euro en bestaan uit reclamebaten, overige programmabijdragen, barteringbaten en opbrengsten van nevenactiviteiten.
In 2022 is door de omroep in totaal voor 200.000 euro in materiele vaste activa geïnvesteerd, minder dan in 2021 (371.000 euro). Zo is er onder meer geïnvesteerd in camera’s, computers en laptops en in netwerkbeveiliging, opslag en in de stroomnoodvoorziening.
Het resultaat van 2022 komt uiteindelijk uit op 3.000 euro positief. Het resultaat wordt na vaststelling toegevoegd aan de reserve media aanbod die met een omvang van 1.055.000 euro (=8%) onder de maximaal toegestane norm van 10% blijft.
Omroep West bewaakt zijn liquiditeitspositie door middel van het periodiek opmaken van een liquiditeitsbegroting (4 maal per jaar) en ziet erop toe dat er steeds voldoende liquiditeiten beschikbaar zijn om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Daarnaast doet Omroep West aan actief crediteuren- en debiteurenbeheer en actief beheer van werkkapitaal. Omroep West maakt daarbij geen gebruik van financiële instrumenten. Overtollige liquiditeiten worden op een spaarrekening gezet.
Gemiddeld had Omroep West in 2022 86 FTE in dienst (2021: 86 FTE).
De organisatie hanteert de WNT als kader en norm bij de beloning van bestuurder en toezichthouders.
Bedrijfsvoering
Ten behoeve van een goede (financiële) beheersing kent Omroep West een adequaat werkende inrichting van de administratieve organisatie en interne controle. Hieronder verstaat Omroep West onder andere het zorgdragen voor een juiste functiescheiding een planning en controlcyclus en de aanwezigheid van een contractenregister.
Maandelijks worden er meerdere rapportages opgemaakt waarin financiële en kwalitatieve kengetallen zijn opgenomen en intern verstrekt en besproken met de diverse verantwoordelijken.
Omroep West kent meerdere regelingen inzake ethisch handelen en ter voorkoming van bijvoorbeeld fraude. Zo is er een klokkenluidersregeling die intern is gepubliceerd. Ook is er een interne- en externe vertrouwenspersoon benoemd waar medewerkers, zoals beschreven in het protocol, met hun melding terecht kunnen. De vertrouwenspersoon brengt jaarlijks verslag uit over het voorgaande jaar aan de bestuurder. Dit verslag wordt tevens besproken met de Ondernemingsraad. Er is een compliance-regeling opgenomen waarin zaken worden beschreven zoals het omgaan met geschenken en zakelijke eigendommen. Het reglement nevenfuncties beschrijft de stappen (conform vastlegging in de CAO) hoe te handelen indien er sprake is van een nevenfunctie.
Omroep West hanteert geen formele code ten aanzien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Desondanks bestaan er bij de omroep diverse initiatieven op dit vlak. Zo biedt Omroep West jaarlijks reguliere stageplaatsen aan en meerdere leerwerkplekken voor personen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is Omroep West voornemens om ook ervaringsplaatsen aan te bieden voor mensen met een verstandelijke beperking. Omroep West is bezig met het vergroenen van het wagenpark alsmede het nemen van maatregelen om duurzaamheid te bevorderen. De Omroep heeft de status van Algemeen Nut Beoogde Instelling (ANBI).
Het managementteam van Omroep West is ieder half jaar bezig met de strategische risico’s van de organisatie. Daar waar risico’s niet langer relevant zijn, worden deze van de lijst verwijderd en waar nodig zijn nieuwe risico’s toegevoegd. De risicobereidheid van de organisatie wordt jaarlijks vastgesteld door de Raad van Toezicht.