Verslag van de Directie

Organisatie


Stichting Regionale Omroep West (SROW) kent een toezichthoudend orgaan in de vorm van een Raad van Toezicht (RvT). De bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de RvT zijn vastgelegd in de statuten, het reglement Raad van Toezicht, het directiereglement en waar van toepassing in het redactiestatuut.
De RvT van Omroep West bestaat uit maximaal vijf en momenteel vier leden. Voorzitter is mr. H.J.A. (Harro) Knijff en de overige leden zijn mevrouw K. (Kim) Smit, A.D (Bert) Bakker en J.C. (John) Simons.
Schema zittingstermijnen RvT Omroep West 2022
Het bestuur van Omroep West wordt gevormd door een statutair directeur, J.W.H. (Henk) Lemckert.
Hoofdredacteur is drs. H.F. (Henk) Ruijl. De omroep kent verder de afdelingen Financiën, Personeelszaken, Techniek, Verkoop en Marketing & Communicatie. Naast genoemde afdelingen kent Omroep West natuurlijk een Ondernemingsraad en een Redactieraad.
Het management wordt gevormd door de directie en de hoofden van de overige afdelingen. De journalistieke onafhankelijkheid is geregeld in een redactiestatuut. Conform artikel 2 van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) heeft Omroep West een Ondernemingsraad ingesteld. Deze bestaat uit zeven personen en is samengesteld uit diverse geledingen van het bedrijf.
De Redactieraad bestaat uit een vijftal verkozen redactiemedewerkers en heeft als taak het gevraagd en ongevraagd adviseren van de hoofdredactie over alle wezenlijke aangelegenheden die van belang zijn voor het functioneren van de redactie, voor zover zij niet in de bevoegdheden treden van de Ondernemingsraad. De Regionale Mediaraad (RMR) bestaat uit tien leden en een onafhankelijk voorzitter en voert vanuit de Mediawet en de statuten opgedragen taken en verantwoordelijkheden uit. Die taken omvatten primair de vaststelling, evaluatie en toetsing op de uitvoering van het jaarlijkse programma- en media-aanbod. Sinds 2014 wordt Omroep West via het Commissariaat voor de Media door het Ministerie van OCW gefinancierd.
Coronacrisis
De eerste maanden van 2022 stonden nog grotendeels in het teken van de coronapandemie. Gelukkig kwamen in maart dan eindelijk de versoepelingen en kwam de bedrijfsvoering daarmee weer langzaam in een rustiger vaarwater terecht. Dat is overigens maar relatief want de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis die daarmee gepaard gaat heeft natuurlijk ook de nodige impact. De collega’s van de afdeling verkoop hebben alle zeilen bijgezet om de reclamezendtijd op peil te houden. Het is knap werk dat de collega’s hierin vrijwel volledig zijn geslaagd.