Verslag van de Directie

Samenwerkingen


Onderdeel van RPO
Vanaf 2017 kennen de dertien regionale omroepen de Regionale Publieke Omroep (RPO) als in de Mediawet verankerd zelfstandig bestuursorgaan. De RPO is belast met de coördinatie en het bevorderen van activiteiten van de regionale omroepen. In dat kader coördineert en faciliteert de RPO zaken als het concessiebeleidsplan, begrotingen, cao-onderhandelingen en regelgeving. De RPO en de gezamenlijke omroepen werken tot eind 2025 in lijn met het concessiebeleidsplan ‘Liefde voor de regio’ dat vrij recent tussentijds is geëvalueerd en waarop een verdiepingsslag heeft plaatsgehad. De komende jaren wordt hard gewerkt aan het nieuwe concessiebeleidsplan dat per 1 januari 2026 van kracht wordt.

Omroep West werkt met negen andere omroepen samen in Regiogroei. Binnen dit samenwerkingsverband wordt het online-platform (website en app) doorontwikkeld en beheerd. In het afgelopen jaar is een belangrijke mogelijkheid toegevoegd aan de website en app, namelijk een vertaalmodule. Burgers van Zuid-Holland-Noord die de Nederlandse taal niet machtig zijn kunnen de belangrijkste berichten van Omroep West in hun eigen taal lezen door te klikken op het wereldbolletje en vervolgens op de vlag van hun land. Hiermee hoopt Omroep West zoveel mogelijk mensen te bereiken en hen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de regio.
NOS
De samenwerking met de NOS wordt weer verder uitgebreid. Omroep West en de andere regionale omroepen hebben een journalistieke alliantie gesloten. Deze uitbreiding van de samenwerking moet ervoor zorgen dat er ook aan de voorkant, dus bij de productie van nieuwsitems, wordt samengewerkt. Het ‘NOS Journaal regio’ op NPO 2 om 18.15 wordt door de kijker in hoge mate gewaardeerd. Voor laaggeletterden zendt Omroep West wekelijks een speciaal NOS-journaal uit waarin zaken op een laagdrempelige manier worden uitgelegd: NOS Nieuws van de Week.

Lokale omroepen
In de eigen regio wordt de samenwerking met de lokale omroepen natuurlijk ook voortgezet. We zien ieder jaar groei aan beide kanten in deze samenwerking en het is de bedoeling dat hierin ook komend jaar weer nieuwe stappen worden gezet. Met Den Haag FM heeft Omroep West een speciale relatie. De omroep is gehuisvest op de locatie van Omroep West en ook deels in de bibliotheek naast het Haagse stadhuis. Den Haag FM kent een eigen bestuur, Raad van Toezicht en Programmabeleidsbepalend orgaan (PBO) waar verantwoording aan afgelegd wordt. Ook jongerenomroep FunX is deels gehuisvest op het adres van Omroep West.