Verslag van de Regionale Mediaraad

Het jaar op hoofdlijnen

De belangrijkste ontwikkelingen
Het jaar 2022 stond vooral in het teken van onze belangrijkste taak: het vaststellen en beoordelen van het media-aanbodbeleid van Omroep West op alle media-aanbodkanalen. Daarbij constateerde de regionale mediaraad dat Omroep West steeds beter de ‘verhalen die beroeren’ weet toe te spitsen op de consumentenvraag op de verschillende aanbodkanalen. Een Insta-gebruiker consumeert media immers anders dan een lineaire tv-kijker.
De werkwijze van de mediaraad speelde daar ook in 2022 goed op in. Onze werkwijze voorziet in beoordelingen op alle media-aanbodkanalen door leden van de mediaraad die voorkeuren hebben voor specifieke kanalen, of juist aanbodkanalen meer willen leren kennen.
Op 21 april 2022 hebben Rob Leenheer (live) en Nancy Carolus (aanvullend via video) een presentatie gegeven over onze werkwijze tijdens de ‘Dag voor de regionale mediaraden’ in Woerden, georganiseerd door de Regionale Publieke Omroep (RPO). De werkwijze is door andere mediaraden enthousiast ontvangen en bediscussieerd. Het leverde op dat 1) diverse omroepen belangstelling hebben getoond voor onze werkwijze en 2) dat de mediaraad van Omroep West vanaf 2023 meer zelf gaat bepalen welke verhalen beoordeeld gaan worden in plaats van de keuze alleen bij de hoofdredactie te laten.
In 2022 hebben we de coronapandemie (voorlopig) achter ons gelaten. Alle vergaderingen zijn fysieke bijeenkomsten geweest, waarvan de eerste in een extra ruime vergaderzaal om voldoende afstand te kunnen houden. De overige vergaderingen waren gelukkig allemaal in de vertrouwde vergaderruimte bij Omroep West zelf.