Uitgelicht

Goud!


Als programmamaker probeer je natuurlijk altijd een zo goed en mooi mogelijk televisieprogramma te maken, maar echt trots ben ik pas als ik met zo’n programma ook écht iets bereik. Zoals in 2017 met de serie Goud voor oud, waarin eenzame ouderen hun (vaak schrijnende) verhaal vertellen.
Om hen uit hun isolement te halen wilde ik ze een dag mee uit nemen en vroeg hen wat hun allergrootste wens was. En die allergrootste wensen bleken altijd weer héél kleine wensjes te zijn. Zo wilde Nel graag gewoon een keer boodschappen doen of nog één keer met haar voeten in de Noordzee staan. Pieter wilde graag bij de reddingsbrigade kijken en Janny was vroeger kraamverzorgster en wilde zo graag nog één keer een baby vasthouden. Alle wensen heb ik in vervulling laten gaan, maar heb deze ouderen vervolgens ook gekoppeld aan Haagse organisaties en initiatieven die eraan bijdragen dat ouderen zich minder eenzaam voelen, zodat er ook een langetermijneffect is. Zo zat Nel altijd in haar eentje binnen en nu is ze vaker weg dan dat ze thuis is, omdat ze allerlei uitjes doet met de Boodschappenbegeleidingdienst. Het heeft haar leven echt compleet veranderd.
Ook het Grijze Koppenorkest dat ik begonnen ben in het programma, heeft een positief effect gehad op de ouderen in verzorgingshuis Carel van den Oever. Zij hebben samen met een kinderklas en een lokale fanfare een orkest gevormd en nu, een jaar later, is er nog steeds contact tussen de school en het verzorgingstehuis, waar zowel de ouderen als de kinderen plezier aan beleven.
En dat maakt me trots. Trots dat ik heb kunnen laten zien wat het voor ouderen betekent om eenzaam te zijn en dat wij op een eenvoudige manier daar zelf iets aan kunnen doen. En lof voor de gemeente Den Haag en de Haagse organisaties die strijden tegen die eenzaamheid. En stiekem ben ik ook een beetje trots op het programma zelf, dat genomineerd werd voor een NL-award en onderscheiden met de Prix Circom Commendation Award, een prijs voor de beste televisieprogramma’s van Europa. Goud voor oud in meerdere opzichten dus!
Johan Overdevest