Uitgelicht

Muijs in de Morgen


In de nazomer van 2017 zat ik op een doordeweekse dag met mijn gezin op het strand. Mijn telefoon ging en hoewel ik eigenlijk geen zin had om op te nemen, deed ik dat toch; ik zag de naam van Tjeerd Spoor in mijn scherm. Tjeerd belde me met enige regelmaat om langs te komen in de radiostudio om te praten over voetbal, toneel of andere zaken die mij bezighouden en dat was altijd leuk.
Een dag voor het telefoontje was ik zelfs nog te gast geweest in de laatste radio-uitzending die Tjeerd vanuit een rijdende tram presenteerde. Een heerlijke rit langs allerlei straten en wijken die ik als geboren en getogen Hagenees als mijn broekzak ken.
Maar dit keer begon Tjeerd niet over zijn eigen middagshow, maar over de ochtendshow. De toenmalige presentator zou afscheid nemen en Tjeerd was als radiogoeroe binnen Radio West verantwoordelijk voor de opvolging. Of ik dat wat zou vinden…
Ik heb er twee weken over nagedacht. Het is namelijk nogal wat voor iemand die nog nooit gepresenteerd heeft op de radio en tussen zeven en negen 's ochtends meestal nog lekker in zijn bed ligt. Niet in de laatste plaats vanwege mijn leven dat zich naast het opvoeden van twee jonge kinderen, voornamelijk 's avonds in het theater afspeelt.
Vroeg opstaan was dus niet mijn hobby, maar het idee dat ik als presentator de mensen wakker mocht maken met het laatste nieuws en wat humor stond me absoluut aan. Ik belde Tjeerd terug en de rest van het verhaal is bekend.
Ik heb het afgelopen half jaar met ontzettend veel plezier het vak van radiomaker ontdekt. De begindagen waren lastig. Op tv had ik al veel presentatiemeters gemaakt, maar radio bleek toch echt andere koek. Maar langzaam maar zeker begon ik het ritme van de show te begrijpen en inmiddels is die andere koek bijna gesneden koek te noemen. Met mijn nieuwslezers Arthur en Ivar (die naast nieuwslezen ook tijd hebben voor het bespreken van het laatste nieuws) heb ik 's ochtends de grootste lol en bijna altijd vliegen de twee ochtenduren om en is het alweer negen uur. Radiomaken is nog veel leuker dan ik dacht!
Bas Muijs