Uitgelicht

Team West


Regelmatig konden we melden dat er een misdrijf was opgelost dankzij tips van kijkers van het opsporingsprogramma Team West. Maar wat draagt het programma nu echt bij aan het oplossen van misdrijven? Die vraag stelde recherchekundige Patrick zich in 2017 tijdens zijn afstudeeronderzoek aan de politieacademie.
Hij bekeek daarvoor een selectie van 62 zogenaamde ‘high impact crimes’ die door Team West waren uitgezonden, zoals overvallen, mishandelingen, inbraken en straatroven. Patrick analyseerde de politiedossiers en bekeek de scripts en beelden van Team West. Wat bleek: in 40 procent van die zaken zijn er na de uitzending verdachten aangehouden.
Wat opviel, is dat zaken waarbij beelden van verdachten werden getoond, de meeste tips opleverden. Het ging niet alleen om herkenning van verdachten, maar er werd ook getipt over voorwerpen die op de beelden te zien waren, zoals een helm of een opvallende auto. De politie en de makers van Team West zijn trots op de resultaten, die vaak met hulp van de kijkers zijn geboekt.
In 2017 is ook begonnen met een pilot om tips door te geven via WhatsApp. Naast de al bestaande tipnummers of Meld Misdaad Anoniem kunnen mensen nu ook appen met de politie als ze iets denken te weten over een zaak uit Team West. Daarvoor is een speciaal 06-nummer aangemaakt. De gesprekken komen binnen op de meldkamer van de politie in Driebergen. Alle tips worden daar gelezen, beantwoord en daarna doorgestuurd naar het rechercheteam dat de zaak onderzoekt.
Jeroen Slingerland
programmamaker Team West