Verslag van de Redactie

De praktijk


Wat betekent het samenwerken, luisteren, verbinden en betrokken zijn dan in de praktijk? Dat kunnen we het best illustreren aan de hand van een aantal onderwerpen en programma’s uit 2017.
De redactie pikt in het voorjaar een probleem op rond de wachtbankjes bij het openbaar vervoer in Den Haag. Een kind komt met een vinger knel te zitten in zo’n bankje. De reportage daarover –met de vraag hoe dat kon gebeuren- krijgt al snel een vervolg als er opnieuw kinderen slachtoffer van de bankjes worden. De redactie duikt er vol op en uiteindelijk leidt dit ertoe dat alle 1100 kind-onvriendelijke bankjes worden vervangen.
Van een heel andere orde is de zoektocht naar het antwoord op de vraag of er vissen zwemmen in de Hofvijver in Den Haag. Een vraag die door een Hagenaar via internet aan ons wordt gesteld. In de zoektocht naar het antwoord blijkt al snel dat zoiets ogenschijnlijk simpels honderden mensen al jaren bezig houdt.
Vragen van luisteraars komen ook op radio vaak aan de orde; het programma SuperDebby speelde daar op in. Daarin ging het niet zozeer over antwoorden, maar om hulp bij een zoektocht. Dan blijkt de verbondenheid: bijna alle vragen worden opgelost, of het nu ging om een oudere die een maatje zoekt om af en toe eens boodschappen mee te doen of over de oproep voor knuffels voor kinderen van asielzoekers.
Diezelfde verbondenheid zagen we ook toen er landelijk gestemd kon worden voor het mooiste natuurgebied van Nederland: Omroep West omarmde het nieuwe natuurgebied Hollandse Duinen. Reportages op televisie en internet, gasten die in de radio-uitzendingen gepassioneerd vertelden over het gebied en daaraan gekoppeld oproepen om te stemmen zorgen er voor dat de Hollandse Duinen uit het niets op de derde plaats eindigden.
Team West, het regionale opsporingsprogramma, doet iedere week een beroep op medewerking van de kijkers. Die doen en deden dat massaal, waardoor het oplossingspercentage bovengemiddeld is. Een bericht uit het programma, over vier vrouwen die werden gezocht voor een mishandeling in Zoetermeer, is zelfs het op een na best gelezen internetbericht van 2017 geworden. Het best gelezen is het emotionele verhaal van de ouders van een verongelukte jongen, die vertellen waarom ze hun zoon de vrijheid gaven om overal naartoe te fietsen, ondanks de risico’s die daaraan verbonden waren.
Met Dit doe ik, wat doe jij? startte Omroep West in 2017 een dagelijkse televisierubriek, die het bewustzijn over duurzaamheid en milieu moet vergroten. Niet door met een opgeheven vingertje te zeggen wat er moet, maar door korte portretjes van inwoners van het gebied die allemaal op hun eigen manier iets doen aan duurzaamheid en energiebesparing. Van simpel een minuutje korter douchen tot een buurtapp, waarin bewoners elkaar helpen.
Nog een kleine greep: op radio was in het programma Studio Haagsche Bluf maandelijks Radio Rotterdamsebaan te horen, over de vorderingen en ontwikkelingen rond het grootste verkeersproject van de Randstad.
Ook deden wij verslag van tal van evenementen, van het Varend Corso in het Westland en het Bloemencorso van de Bollenstreek tot Gouda bij Kaarslicht en de Sinterklaasintocht in Den Haag. Met de documentaire Zinkend Land –een van de meer dan 40 documentaires die TV West in 2017 uitzond- werd de schijnwerper gezet op een van de grootste problemen waar we mee te maken hebben: de inklinking van de bodem. Steeds duidelijker wordt dat de bodemdaling in Nederland –soms met centimeters per jaar- niet alleen voor enorme schade zorgt, maar ook cruciaal is voor de toekomstige inrichting van het landschap. En we hebben nog niet echt een antwoord op dit probleem.
Elders op deze website vindt u een greep uit alle mooie content die wij in 2017 brachten.