TV West

Evenementen

In 2021 zijn geen grote evenementen georganiseerd door de coronamaatregelen. Wel zijn er alternatieven georganiseerd die op een andere manier aandacht besteedden aan een belangrijke datum. TV West deed onder andere verslag van:
Opening Amare in De Haag
Den Haag heeft er lang op moeten wachten, maar eindelijk was het zover: het cultuurcomplex Amare werd op 19 november 2021 officieel geopend. Vanwege de coronamaatregelen konden niet alle feestelijkheden doorgaan, maar de aankomst van het internationale kunstproject Little Amal en een muzikaal en beeldend verhaal met het gebouw in de hoofdrol op het Spuiplein gingen wel door. Publiek was niet welkom, maar de voorstelling werd live uitgezonden op TV West.

Kinderherdenking
In verband met de coronamaatregelen vond de Nationale Kinderherdenking (NKH) voornamelijk online plaats. Zo konden kinderen thuis vanuit het hele land deelnemen. De herdenking was opgebouwd uit de vaste onderdelen, waaronder de twee minuten stilte, de kranslegging, het eerbetoon en korte verhalen van toen en nu. De Kinderherdenking op 4 mei is bedacht om dodenherdenking toegankelijker te maken voor kinderen. De Stichting Nationale Kinderherdenking wil hiermee de vrijheid doorgeven aan toekomstige generaties. Al vijf jaar worden vanuit Madurodam deze moeilijke thema's voor alle kinderen in Nederland begrijpelijk en relevant gemaakt tijdens de Nationale Kinderherdenking.

Special Olympics
De Special Olympics gelden als het grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Het evenement zou in 2020 in Den Haag plaatshebben, maar werd vanwege de coronacrisis uitgesteld. Hoewel het nog niet mogelijk was om een volledig toernooi te organiseren, heeft de organisatie alles uit de kast gehaald om toch een bijzonder programma neer te zetten. Alle mensen met een verstandelijke beperking kunnen digitaal met de spelen meedoen.

Bij de opening werd de vlag officieel gehesen, spraken de sporters de eed uit en werd het olympisch vuur ontstoken wat live te volgen was op 11 juni op TV West. Aansluitend werd op 13 juni een samenvatting van de spelen en de sluitingsceremonie uitgezonden op TV West.

Herdenking Oranjehotel
Het Nationaal Monument Oranjehotel houdt de herinnering levend aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze Scheveningse gevangenis opgesloten hebben gezeten, vaak omdat ze in verzet kwamen tegen de Duitse bezetter. Sinds 1946 wordt elk jaar een herdenking georganiseerd bij het Nationaal Monument Oranjehotel. Door de coronamaatregelen was de herdenking op 4 september helaas niet toegankelijk voor een groot publiek. Slechts een zeer beperkt aantal mensen konden de herdenking bijwonen. De herdenking was LIVE te zien op TV West.

Gouda bij Kaarslicht
Gouda bij Kaarslicht vierde op 10 december de 66ste editie. Wederom zonder een groot publiek rondom de boom op het plein, maar ook dit jaar met een speciaal kerstfilm. Het verhaal van de film is dan ook een hedendaagse versie van het kerstverhaal. Tijdens de vertelling wordt Broekhuizen muzikaal begeleid door onder andere de Handsome Poets en wordt hij bijgestaan door de burgemeesters van Gouda en de Noorse zusterstad Kongsberg, die ieder jaar de enorme boom op de markt schenkt. Door middel van de verhalen en het ontsteken van de boom wordt duidelijk dat het licht nog altijd in de stad is en dat deze, zelfs in coronatijd, nooit is weggeweest.
25 jaar TV West
Op 2 november, een kwart eeuw geleden zag de zender er nog heel anders uit met 'maar' vijf nieuwsuitzendingen. 'In het begin werkten we nog op een heel kleine redactie', herinnert Mirjam Wolfsbergen, redacteur vanaf het eerste uur, zich. 'En dan was het best bijzonder als je over straat liep en bij de mensen thuis TV West op de tv zag aanstaan. Je had soms dan echt de neiging om bij die mensen aan te bellen en te zeggen: Ik heb dat gemaakt.' Later komen daar steeds meer nieuwsuitzendingen bij en maakt TV West ook live-uitzendingen als er groot nieuws is, zoals de hevige regenval in 1998 die zware wateroverlast in de regio veroorzaakt. En in 1999 wordt er een live-uitzending ingelast wanneer Koerden de Griekse ambtswoning in Den Haag bezetten. Naast nieuws en sport, is cultuur ook altijd een belangrijke pijler van TV West. 'Met tientallen musea en theaters in de regio is er genoeg keuze voor de cultuurprogramma's op de zender', aldus Wolfsbergen.

Een van de bekendste en belangrijkste programma's daarin is Westpop. Dat programma begint als het onderdeel 'De band van de week' in de cultuuruitzendingen. Uiteindelijk groeit het tussen 1997 en 2003 uit tot een eigen programma waarin toen nog onbekende artiesten, zoals Anouk, Kane en DI-RECT, voor het eerst op TV te zien zijn. In de hele maand november was op vrijdag vanaf 17.00 uur '25 jaar TV West' op TV West te zien. Hierin keken (oud-)presentatoren terug op de afgelopen 25 jaar vol televisiegeschiedenis.