Verslag van de Directie

Financiën


De omroep wordt via het Commissariaat voor de Media door het Ministerie van OCW gefinancierd. In 2021 was sprake van een indexering van de bekostiging door OCW van 1.86% waarmee de bekostiging uitkwam op 10.733.000 euro (2020: 10.537.000 euro). In 2021 is een projectsubsidie van het project ‘Samenwerken in de regio’ gerealiseerd van 151.000 euro (2020: 103.000 euro).
De reclamebaten kwamen in 2021 uit op 1.396.000 euro, 360.000 euro hoger dan in 2020 werd gerealiseerd. Het aandeel van de bovenregionale reclame verkocht door Omroep Reclame Nederland (ORN) steeg in 2021 met 75.000 euro tot 297.000 euro.
De overige inkomsten zijn ten opzichte van 2020 licht gestegen met 29.000 euro tot een bedrag van 913.000 euro. Deze stijging kan voornamelijk worden verklaard door enerzijds een daling in de barterinkomsten maar anderzijds een stijging van de programmabijdragen en nevenactiviteiten.
In 2021 is er door de omroep in totaal voor 371.000 euro in materiele vaste activa geïnvesteerd, minder dan in 2020 (787.000 euro). Zo is er onder meer in studiocamera’s, computers en laptops en in netwerkbeveiliging en opslag geïnvesteerd.
Het resultaat van 2021 komt uiteindelijk uit op 185.000 euro positief. Het resultaat wordt na vaststelling toegevoegd aan de reserve media aanbod die met een omvang van 1.052.000 euro (=8%) onder de maximaal toegestane norm van 10% blijft.
Omroep West bewaakt zijn liquiditeitspositie door middel van het periodiek opmaken van een liquiditeitsbegroting. Ook ziet de omroep er op toe dat er steeds voldoende liquiditeiten beschikbaar zijn om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Daarnaast doet Omroep West aan actief crediteuren- en debiteurenbeheer en actief beheer van werkkapitaal. Omroep West maakt daarbij geen gebruik van financiële instrumenten. Overtollige liquiditeiten worden op een spaarrekening gezet. Gemiddeld had Omroep West in 2021 86 FTE in dienst.
Bedrijfsvoering
Ten behoeve van een goede (financiële) beheersing kent Omroep West een adequaat werkende inrichting van de administratieve organisatie en interne controle. Hieronder verstaat Omroep West onder andere het zorgdragen van een juiste functiescheiding, een planning en controlcyclus en de aanwezigheid van een contractenregister.
Maandelijks worden er meerdere rapportages opgemaakt waarin financiële en kwalitatieve kengetallen zijn opgenomen en intern verstrekt en besproken met de diverse verantwoordelijken.
Omroep West kent meerdere regelingen inzake ethisch handelen. Zo is er een klokkenluidersregeling die op het intranet is gepubliceerd, en is er een interne- en externe vertrouwenspersoon benoemd waar medewerkers, zoals beschreven in het protocol, met hun melding terecht kunnen. De vertrouwenspersoon brengt jaarlijks verslag uit over het voorgaande jaar aan de bestuurder. Dit verslag wordt tevens besproken met de Ondernemingsraad.
Er is een compliance-regeling opgenomen waarin zaken worden beschreven zoals het omgaan met geschenken en zakelijke eigendommen. Het reglement nevenfuncties beschrijft de stappen (conform vastlegging in de CAO) hoe te handelen indien er sprake is van een nevenfunctie.
Omroep West hanteert geen formele code ten aanzien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Desondanks bestaan er bij de omroep diverse initiatieven op dit vlak. Zo biedt Omroep West jaarlijks reguliere stageplaatsen en meerdere leerwerkplekken voor personen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast wil Omroep West na de coronapandemie ook weer ervaringsplaatsen aanbieden voor mensen met een verstandelijke beperking.
Omroep West is stap voor stap bezig het wagenpark te vergroenen. Daarnaast zijn maatregelen genomen om het pand te vergroenen. Bij de aankomende verbouwing is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Omroep West heeft de status van Algemeen Nut Beoogde Instelling (ANBI)
Het managementteam van Omroep West heeft in een tweetal sessies in 2021 de strategische risico’s geactualiseerd en herijkt. Daar waar risico’s niet langer relevant waren zijn deze van de lijst verwijderd en waar nodig zijn nieuwe risico’s toegevoegd. De risicobereidheid van de organisatie is vervolgens besproken met de Raad van Toezicht.
Om onze maatschappelijke taak te vervullen, transparant en in control te zijn, is bewust omgaan met risico’s voor Omroep West van groot belang. Het herkennen en benoemen van risico’s maakt inmiddels deel uit van de reguliere bedrijfsvoering. De coronacrisis is voor 2021 als een overkoepelend risico benoemd.