Verslag van de Regionale Mediaraad

Op grond van de scores én op grond van de inhoudelijke discussie oordeelt de Regionale Mediaraad dat het media-aanbodbeleid voldoet aan de opdracht die de Mediawet aan Omroep West stelt


In 2018 heeft het programmabeleid centraal gestaan in de vier vergaderingen en andere activiteiten van de Regionale Mediaraad van Omroep West (RMR), voorheen het Programmabeleid Bepalend Orgaan van Omroep West (PBO).
Het jaar 2018 stond in het teken van de uitwerking van de missie, visie en plannen in de ‘Strategische Visie Omroep West 2018-2021’. Daarin staat onveranderd centraal dat Omroep West de multimediale leverancier van content is in haar verzorgingsgebied en dat samen wil doen met het publiek, de partners en de collega’s.
In juli 2018 heeft de Regionale Mediaraad van Omroep West zijn nieuwe naam aangenomen. In het Concessiebeleidsplan 2017-2025 (CPB) is tussen de regionale omroepen afgesproken dat iedere regionale omroep een Regionale Mediaraad heeft. Dat is een afgeleide van de Mediawet. Daar is vastgelegd dat een media-instelling alleen met een dergelijk orgaan aangewezen kan worden als verzorger van de publieke mediadienst op regionaal niveau. In het verlengde van de naamswijziging heeft de RMR haar eigen Huishoudelijk Reglement geactualiseerd en vervolgens in september in zijn geheel opnieuw vastgesteld.
Het Concessiebeleidsplan bepaalt onveranderd voor de redactie de journalistieke kaders. De RMR zal in haar werkzaamheden en afwegingen zowel de Strategische Visie, de Blauwdruk, het CBP en haar eigen Huishoudelijk Reglement als leidraad hanteren.
De contacten met de Hoofdredactie waren in 2018 wederom intensief, transparant en hoogwaardig van inhoud. Het vaste aanspreekpunt van de RMR was Ton Mallo. Hij was bij alle RMR-vergaderingen aanwezig.
Dit Publieksverslag heeft de functie van inhoudelijke verantwoording, zoals vastgelegd in de Mediawet. Bij de opstelling van dit Publieksverslag is gebruik gemaakt van de in 2018 uitgegeven ‘Handleiding Regionale Mediaraad’. De handleiding is gebaseerd op de door Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS) in samenspraak met het Commissariaat voor de Media in 2009 uitgegeven handreiking PBO.
De Mediawet, het Concessiebeleidsplan, het Huishoudelijk Reglement en de Handleiding Regionale Mediaraad zijn bij alle leden van de Regionale Mediaraad van Omroep West bekend.