Uitgelicht

ADO in Amerika


Patricia de Zoete, dochter van oud ADO-speler Piet de Zoete, kwam vorig jaar naar me toe. “We moeten een film maken over het team dat naar Amerika is geweest, er is prachtig materiaal, beeld van 50 jaar oud”.
Gaan we doen!
Ik was meteen verkocht, want de gouden jaren van ADO en later FC Den Haag, eind jaren ‘60 en begin jaren ‘70 hebben mij altijd geïnteresseerd. Wat was het geheim van dat team met al die Haagse spelers? Wat maakte dit team zo sterk? Aad Mansveld , Theo van den Burg, Lex Schoenmaker, Piet de Zoete... Namen die iets uitstralen, bluf, een geweldige onverzettelijkheid en gezonde arrogantie. Sterke persoonlijkheden stuk voor stuk. Als je kijkt naar de topjaren van dit team, dan waren dat de jaren na hun reis naar Amerika. Volgens mij lag daar het geheim van het team.
Het was ook een team met een jonge groep spelers, sommige net vader geworden en dan naar het grote Amerika in 1967. En dan ook nog naar San Francisco, de hippiestad waar iedereen met een bloem in zijn haar zat te mediteren. Wat gebeurde er met die voetballers daar? Ik wilde het weten. Dankzij de filmbeelden, die Theo van den Burgh op die reis maakte, hadden we er ook nog een beeld bij.
In de gesprekken die ik had met de oud ADO-voetballers op leeftijd gebeurde er iets moois. Er kwam een twinkeling in hun ogen als ze vertelden over hun reis door Amerika. Het werden weer jongens, die juichend in het zwembad lagen. Gein hadden en tussendoor de sterren van de hemel voetbalden.
Het geheim achter dit team was vriendschap en trainer Ernst Happel. De wereldberoemde trainer kon zoals Theo van den Burgh het mooi zegt, ”omgaan met de mysterieuze krachten in de sport”.
Voor mij is voetbal een doorkijk in de ziel, een openbaring van de persoon en ego. Voetbal legt alles bloot. Want, je moet wel. En als je dat doet als team, wordt je als vanzelf vrienden. Mooi! En vrienden zijn ze nog steeds, nu 50 jaar later.
Erik Kooyman