Uitgelicht

Studio Haagsche Bluf uit de tram de ontdekking van Bas Muijs


Ik krijg nog wel eens de vraag hoe ik er op ben gekomen om Bas Muijs te vragen voor de presentatie van de ochtendshow op Radio West. Vooral omdat Bas eigenlijk helemaal geen ervaring had met radio maken. Voor het antwoord op die vraag moeten we naar één van de meest bijzondere projecten die ik ooit heb gedaan. Radio maken vanuit een tram. Een voor mij opmerkelijke combinatie want radio en trams zijn voor mij eigenlijk even grote passies.
Met dat radio maken vanuit een tram promoot de HTM haar nieuwe Avenio en voor mij is het letterlijk midden tussen ons publiek zitten. De gasten en soms zelfs de filelezers van de ANWB zitten op de vrijdagmiddag in lijn 9. In de laatste uitzending is Bas Muijs één van hen. Hij komt samen met een collega-acteur vertellen over Harde Handen, een vissersopera over Scheveningen.
Bas doet dat met zoveel overtuiging en humor, maar niet alleen dat, hij staat voor de ramen te springen en vertelt ons allemaal details over de gebouwen waar we aan voorbij rijden. Heel soms maak je als presentator wel eens een uur dat alles op zijn plaats valt, Frits Spits noemt het programmageluk en door Bas gebeurt dat nu. Ik ben op dat moment op zoek naar een ochtendpresentator en heb echt geen idee. De volgende ochtend zit ik met mijn vriendin in de auto op weg naar een beurs met modeltrams en bussen en weten we het: ik moet Bas vragen, geen twijfel over mogelijk.
Dat we nu samen met onze hoofden op een tram staan om reclame te maken voor onze programma’s kan geen toeval zijn: Bas zijn radio-carrière is geboren in een tram, mijn favoriete vervoersmiddel
Tjeerd Spoor