Uitgelicht

Afscheidsinterview JOZIAS!


Op de speciale editie van talkshow FRITS! uitgezonden op zondagmiddag 19 februari ben ik enorm trots. Een week voordat hij na negen jaar afzwaaide in de gemeenteraad, had ik een afscheidsinterview met burgemeester Jozias van Aartsen.
Het interview vond plaats in de prachtige setting van het Gemeentemuseum. Naast de vaste banners van FRITS! stonden in het decor banners met JOZIAS! Omdat ik als wethouder nauw heb samengewerkt met Jozias spraken we af elkaar te tutoyeren, maar ook dat ik alles mocht vragen. Samen met Lot van Bree en Maarten Brakema hadden we velen bereid gekregen om mee te werken aan deze uitzending.
Peter Duivesteijn, Mark Rutte, Hans Wiegel en Malika Chtatou spraken warm over de burgemeester. Jozias was zichtbaar geëmotioneerd na de woorden van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb: “Het is iemand die heel goed te vertrouwen is.” Bilal Sahin van Vadercentrum Adam sprak over Van Aartsen als “een scharnier in de stad”. Nachtburgemeester René Bom memoreerde hun vaste begroeting “Dag burgemeester!” welke Jozias beantwoordde met “Nachtburgemeester!”. Van Aartsen verdedigt zich tegen het verwijt dat hij niet terug kwam van vakantie toen er rellen in de Schilderswijk waren. “Ik kom niet terug voor een hetze die wordt gemaakt op verkeerde gronden. (..) Je moet je in dat soort situaties niet laten meeslepen door de emoties van dat moment.” Nieuws was dat Van Aartsen bevestigde dat hij, na het overlijden van Mitch Henriques, naar de politie was geweest en bij zichzelf een nekklem had laten zetten. Hij sprak zich uit tegen het gebruik van de nekklem.
Interviews met zijn vrouw Henriëtte en zijn zoon Pieter, dit tot grote verrassing van Jozias, zorgden ervoor dat we naast een politiek inhoudelijke uitzending ook een zeer persoonlijke Jozias zagen. Een zeer geslaagd afscheidsdocument van een populaire burgemeester waar velen aan meewerkten en daarom ben ik daar trots op.
Frits Huffnagel