Verslag van de redactie

Onderzoeksjournalistiek


Omroep West heeft stevige ambities in onderzoeksjournalistiek. Bij de omroep zijn twee collega’s hiermee bezig als vast onderdeel in hun portefeuille; ook sluiten geregeld specialisten vanuit andere disciplines hierbij aan.
In 2022 zijn er op onderzoeksgebied stormachtige ontwikkelingen geweest die tot aansprekende verhalen hebben geleid. Een van de opvallendste was de rechtszaak rond de Haagse ex-wethouders Richard de Mos en Richard Guernaoui. Dit dossier hebben we op de voet gevolgd en hierbij een rol van betekenis gespeeld in duiding en verdieping. Daarnaast hadden we een fraudekwestie in de Krimpenerwaard, waar ook de rijksrecherche zich in roerde. Via dit onderzoek kwamen we ook in contact met Wilfred Zielman, een klokkenluider waarmee we verder de verdieping hebben kunnen zoeken.
Daarnaast maakten we diverse andere verhalen, waaronder die over de valse paspoorten die gemeentemedewerkers in Den Haag en Noordwijk hadden verstrekt aan zware criminelen. Dit dossier is met bijna alle rechtszaken door de onderzoekploeg van Omroep West gevolgd. Zoals deze ook alle ontwikkelingen rond het Vijfde Dorp in de Zuidplaspolder volgt. Losse onderzoeken zijn verder gedaan op (onder meer) het gebied van zwerfafval, illegale kledingcontainers, overlast van Schiphol in de regio, de situatie op de woningmarkt, flitsbezorgers en de energiesteun voor verenigingen.
Het onderzoeksteam heeft sinds 2022 ondersteuning gekregen een Wob-/Woo-deskundige om diverse zaken juridisch verder te brengen. Er lopen vanuit de redactie nog diverse procedures waarmee we beogen dat partijen hun verplichting tot informatie te geven nakomen, onder meer bij de gemeenten, Noordwijk, Zoetermeer en Gouda. Dit zijn lopende onderzoeken waar naar verwachting in 2023 verhalen uit komen.
Henk Ruijl
Hoofdredacteur Omroep West