Verslag van de redactie

Onderzoeksjournalistiek


Omroep West heeft stevige ambities in onderzoeksjournalistiek. Bij de omroep zijn twee collega’s hiermee bezig als vast onderdeel in hun portefeuille; ook sluiten geregeld specialisten vanuit andere disciplines hierbij aan.
In 2023 hebben de collega’s een groot deel van hun tijd gestoken in de Haagse politiek en dit dossier in het bijzonder.
Ook hebben we na onderzoek een uitgebreide reconstructie kunnen maken van het treinongeval in Voorschoten. Met daaraan gekoppeld een explainer voor YouTube. Dit is nog steeds een van de best bekeken YouTube-video’s van Omroep West.
Daarnaast is het onderzoeksteam de laatste maanden van 2023 bezig geweest met een podcast over Jamel L. – de dader uit dit dossier.
De eerste afleveringen van deze podcast zijn in maart 2024 uitgebracht. Gezien de interviews en het materiaal tot nu toe, is het de verwachting dat hier in de eerste maanden van het nieuwe jaar voor alle kanalen meerdere verhalen over gepubliceerd kunnen worden.
Ook het onderzoek naar fraude bij het academische ziekenhuis in Leiden, het LUMC, gedaan door Omroep West journalist Frank van Deutekom- samen met Ilona Dahl van Follow the Money- leverde veel nieuws op. Begin 2024 werd dit onderzoek genomineerd voor een regiohelden award in de categorie ‘nieuwsjager’. Meer lees je in dit dossier.
Het onderzoeksteam heeft sinds 2022 ondersteuning gekregen van een Wob-/Woo-deskundige om diverse zaken juridisch verder te brengen. Er lopen vanuit de redactie nog diverse procedures waarmee we beogen dat partijen hun verplichting tot informatie te geven nakomen.
Henk Ruijl
Hoofdredacteur Omroep West