Verslag van de Redactie

Subsidieverantwoording OCW - Regionaal Nieuws Netwerk


Met het Regionaal Nieuws Netwerk (RNN) ontwikkelt Omroep West zich de komende jaren verder als de spil in de regionale nieuwsvoorziening. Het RNN vormt daarbij letterlijk en figuurlijk een netwerk voor de uitwisseling en garing van nieuws en informatie. Onderling delen alle aangesloten partners hun content (online, audio en video). Alle deelnemers beschikken via RNN over nieuws op maat voor websites, radio en tv. Daarnaast levert RNN expertise, bijvoorbeeld in de vorm van professionele ondersteuning, scholing of masterclasses. Samen werken de partners aan grotere verhalen die op individueel niveau niet tot stand hadden kunnen komen, bijvoorbeeld door gebrek aan capaciteit. Het RNN richt zich op ‘constructieve’ en publieksgestuurde journalistiek. Met de start-up Hearken krijgt de vraaggestuurde journalistiek een enorme impuls.
Het is inmiddels vijf jaar geleden dat het Regionaal Nieuws Netwerk is opgericht, het samenwerkingsverband tussen Omroep West en de lokale omroepen in het verspreidingsgebied. Het idee achter RNN is om de journalistieke krachten te bundelen. Door inhoudelijk samen te werken, kan je verschillen overbruggen. Aanleiding was de verschraling van het medialandschap (bij veel kleine gemeenten zat er al geen journalist meer op de perstribune tijdens een gemeenteraadsvergadering), maar ook de bouw aan een journalistieke alliantie. De NOS en de dertien regionale omroepen werkten daar al aan, maar regionale omroepen en lokale omroepen werkten nog niet samen. Omroep West was met RNN één van de eerste regionale omroepen in Nederland die een samenwerking met lokale omroepen op poten zette.
Samenvattend zijn de belangrijkste pijlers uit dit project:
  1. Uitwisseling en garing van nieuws en informatie met lokale/streek nieuwsbrengers
  2. Learning: Leveren van expertise om kwaliteit van content te verbeteren
  3. Journalistiek bedrijven op een constructieve manier
  4. Start-up Hearken: content maken door publieksgestuurde journalistiek

Omroep West werkt sinds 2017 samen met:
  1. Den Haag FM (Den Haag)
  2. Sleutelstad-Unity (Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude)
  3. WOS (Westland, Maassluis en Midden-Delfland)
  4. Bollenstreek Omroep (Noordwijk, Teylingen, Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout)
  5. Studio Alphen (Alphen aan den Rijn, Aarlanderveen, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam) en indirect met Studio Kaag en Braassem (Hoogmade, Kaag, Leimuiden, Nieuwe Wetering, Oud Ade, Oude Wetering, Bilderdam, Rijnsaterwoude, Rijpwetering, Roelofarendsveen en Woubrugge)
  6. Midvliet (Leidschendam-Voorburg, sinds 2021)

Sinds 2021 is er dankzij het project van de NOS ook een samenwerking met deze omroepen:
  1. Omroep Delft (Delft)
  2. RTV Gouwestad (Gouda)
  3. RTV Krimpenerwaard (Krimpenerwaard)

In 2024 verwachten wij dat de lijst met samenwerkingspartners wordt uitgebreid met nog meer lokale omroepen:
  1. Feel Good Radio (Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp)
  2. ZFM (Zoetermeer)
  3. RTV Katwijk (Katwijk)