Verslag van de Raad van Toezicht 2023

Het afgelopen jaar heeft de Raad van Toezicht zich deels geconcentreerd op de aanstaande verbouwing van het pand van Omroep West. De Raad is enthousiast over de plannen. Deze moeten er uiteindelijk toe leiden dat medewerkers elkaar op een natuurlijke manier vaker ontmoeten, wat ten goede moet komen aan het creatieve proces. Natuurlijk moeten de kosten van de verbouwing passend zijn en blijven bij het karakter van een publieke omroep. Met vertrouwen heeft de Raad ingestemd met de financiering en geconstateerd dat de omroep de lasten ruimschoots kan dragen.

Voor vele media in Nederland zijn de afgelopen jaren turbulent gebleken. De Raad van Toezicht juicht de stap toe die de bestuurder begin 2023 heeft genomen om een reeds gepland kernwaardenonderzoek in de organisatie naar voren te halen. Dit in goed overleg met de ondernemingsraad. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat er werk aan de winkel is wanneer het gaat om de omgangsvormen in de organisatie, maar het onderzoek toont ook aan dat de medewerkers graag willen bijdragen aan een andere manier van met elkaar omgaan. De maatregelen van het management om in kleine werkgroepen met medewerkers in gesprek te gaan worden met enthousiasme ontvangen door de ondernemingsraad, maar zeker ook door de toezichthouders.
Een belangrijke taak van Omroep West is het verbinden van mensen in de samenleving. Het beste resultaat van zo’n verbindend element is de actie Sintvoorieder1. Bij deze actie wordt speelgoed ingezameld voor kinderen die opgroeien in armoede. Omroep West heeft samen met de stichting Sintvoorieder1 en elf lokale omroepen een week lang cadeaus ingezameld. Uiteindelijk werden bijna negentigduizend cadeaus ingezameld en dat is een prachtig resultaat. Voor de Raad van Toezicht is het goed om te constateren dat Omroep West in staat is om binnen het uitzendgebied zo’n initiatief te kunnen dragen. Dat zegt veel over de impact van de publieke regionale omroep.
De Raad van Toezicht heeft in het afgelopen jaar vijf keer vergaderd. De belangrijkste onderwerpen van gesprek waren de aanstaande verbouwing en de financiering daarvan, het kernwaardenonderzoek en natuurlijk het risicomanagement van de organisatie.
In eigen gelederen heeft de Raad van Toezicht afscheid genomen van Bert Bakker als lid vanwege het verstrijken van zijn zittingstermijn. Op 7 september 2023 is, na een externe selectieprocedure, Wietze Smid benoemd tot zijn opvolger. De overige leden van de Raad kijken met enthousiasme uit naar de samenwerking met Wietze.
Richting de organisatie spreekt de Raad van Toezicht haar waardering uit voor de wijze waarop alle medewerkers van Omroep West zich in het afgelopen jaar hebben ingezet om de omroep succesvol te laten zijn. Dit maakt dat wij ons werk ook in 2023 weer met veel genoegen hebben kunnen uitvoeren.
Harro Knijff
Voorzitter Raad van Toezicht Omroep West