Verslag van de Directie

Samenwerkingen


Vanaf 2017 kennen de dertien regionale omroepen de Regionale Publieke Omroep (RPO) als in de Mediawet verankerd zelfstandig bestuursorgaan. De RPO is belast met de coördinatie en het bevorderen van activiteiten van de regionale omroepen. In dat kader coördineert en faciliteert de RPO zaken als het concessiebeleidsplan, begrotingen, cao-onderhandelingen en regelgeving. De RPO en de gezamenlijke omroepen werken tot eind 2025 in lijn met het concessiebeleidsplan ‘Liefde voor de regio’. Inmiddels wordt hard gewerkt aan het nieuwe concessiebeleidsplan dat per 1 januari 2026 van kracht wordt.
Omroep West werkt met negen andere omroepen samen in Regiogroei. Binnen dit samenwerkingsverband wordt het online-platform (website en app) doorontwikkeld en beheerd. Daarnaast werken alle dertien omroepen samen in een nieuw opgezet Datateam. Hier wordt geïnnoveerd op het gebied van data-gedreven werken. Ook onderzoek naar bereik is een belangrijke pijler van dit nieuwe team.
NOS
De samenwerking met de NOS is weer een stap verder gebracht in 2023. Zo werken de regionale omroepen en de NOS nog intensiever samen op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Het NOS-journaal Regio is op werkdagen om 18:15 uur op NPO 2 niet meer weg te denken en zal ook in 2024 worden gecontinueerd. Bureau Regio, waar redacteuren van de regionale omroepen werken op de NOS-vloer, is volledig ingeburgerd in Hilversum en draagt in grote mate bij aan de succesvolle uitwisseling en afstemming over de journalistieke producties van de regionale omroepen en de NOS.
Ook zendt TV West wekelijks het NOS Nieuws van de Week uit. Dit is een wekelijks journaal in makkelijke taal, gemaakt voor mensen die het nieuws niet altijd even goed kunnen volgen, bijvoorbeeld omdat iemand moeite heeft met de Nederlandse taal.
Lokale omroepen
In de eigen regio wordt de samenwerking met de lokale omroepen natuurlijk ook voortgezet. De afgelopen jaren heeft Omroep West door middel van een extra subsidie het Regionaal Nieuws Netwerk opgezet. Deze subsidie is eind 2023 beëindigd maar het is gelukt om de samenwerking binnen de begroting van Omroep West voort te zetten. Bij zes lokale omroepen zijn verslaggevers van Omroep West gestationeerd en wordt succesvol samengewerkt. Begin 2024 gaat op de redactie van Omroep West een redacteur bureau lokaal aan de slag waardoor de samenwerking nog beter moet gaan verlopen. Met Den Haag FM heeft Omroep West een speciale relatie. De omroep is gehuisvest op de locatie van Omroep West en ook deels in de bibliotheek naast het Haagse stadhuis. Den Haag FM kent een eigen bestuur, Raad van Toezicht en Programmabeleidsbepalend orgaan (PBO) waar verantwoording aan afgelegd wordt. Ook jongerenomroep FunX is deels gehuisvest op het adres van Omroep West. Op landelijke schaal is in 2023 intensief gesproken met de koepels van de regionale- en lokale omroepen. Die gesprekken hebben ertoe geleid dat een alliantie in de maak is die op dezelfde leest is geschoeid als de alliantie tussen de NOS en de regio. Alles met als belangrijkste doel het verbeteren van de nieuwsvoorziening aan de consument op landelijk, regionaal en lokaal niveau.