Verslag van de Ondernemingsraad

Het jaar 2023 is voor de Ondernemingsraad van West een bewogen en bijzonder jaar te noemen. Het begon met een brief van ons aan al het personeel waarbij we aan de bel trokken naar aanleiding van signalen die we opvingen over een onveilige werksfeer binnen het bedrijf. Hier vloeide uit voort dat de OR samen met de directie een proces is ingegaan dat begeleid werd door een externe deskundige op het gebied van veilig werken.

Samenhangend hiermee is ook het in 2024 geplande kernwaardenonderzoek naar voren gehaald. Er is een werkgroep samengesteld waarvan ook een delegatie uit de OR zitting nam. Het doel van de Ondernemingsraad was het net ophalen waar de schoen wringt binnen het bedrijf. Dit is gebeurd door op een goede en open manier het gesprek met iedereen aan te gaan. We zijn blij dat de aandacht hiervoor structureel is en dat het zogeheten energielek, met name op de redactie, constructief maar vooral behapbaar aangepakt wordt zodat het voor iedereen prettig werken is bij Omroep West.
Wisseling leden
Binnen het team van de OR is een aantal personeelswisselingen geweest. Na het vertrek van twee hardcore leden die heel veel jaar OR-werk hebben verzet zijn de twee jongst geworven leden al helemaal gepokt en gemazeld. Zij hebben de cursus Wet op de Ondernemingsraden met goed gevolg afgelegd. Ook de voorzitter en secretaris zijn bijgeschoold met een cursus voor op hun vakgebied als dagelijks bestuur.
Regelingen
Zo liep als rode draad het traject veilig werken door het hele jaar heen en waren hiernaast heel wat regelingen, instemmingen en adviezen te bespreken. Denk aan regelingen als het toekennen en opnemen van vakantietegoeden, een regeling autolease, kilometervergoeding en reiskosten, een advies over arbeidsinhuur. En we hebben ingestemd met de beeldschermbril. Ook hebben we ingestemd met een hele reeks arbeidstijdenwijzigingen op de redactie. Bij veel van deze instemmingen en adviezen hebben we helder aangegeven dat hierop goed geëvalueerd moet worden, omdat het best wat impact heeft voor werknemers. De zorgen van de werknemers over de veranderde werktijden en diensten zijn bij ons bekend en ook besproken met de directie.
Verbouwing pand
Een ander boeiend traject waar iedereen bij West mee te maken krijgt is de komende verbouwing van het pand aan de Laan van ‘s Gravenmade. Op de achtergrond is er al veel werk verzet en ook met de OR is hier met regelmaat over gesproken. Een lid van de OR is vertegenwoordigd in de huisvestingscommissie en op deze manier blijft de hele raad aangehaakt. De adviesaanvraag voor het aantrekken van het krediet voor de verbouwing hebben we medio december als kers op de taart gekregen en begin 2024 zullen we hier advies over uitbrengen. We kijken ook als Ondernemingsraad uit naar de nieuwe manier van werken bij Omroep West in een eigentijds, fris opgeknapt gebouw. Volgend jaar zullen daarvoor wel met enige regelmaat betonboren en zaagmachines te horen zijn en zal het tijdens de verbouwing onvermijdelijk soms ook ‘kamperen’ worden.
Terugkijkend was het al met al een stevig jaar waarin veel werk is verzet en kijken we tegelijk uit naar de komende periode waarin ook weer veel op het bord komt te liggen. Maar steeds met doel om de omroep te helpen veilig en mooi te houden, waarin we goed verankerd zijn voor de toekomst.
De Ondernemingsraad