Online

Podcasts


In 2023 maakte makers van Omroep West diverse podcasts over zaken die zich in onder regio afspelen. Natuurlijk waren en zijn de podcasts te luisteren via de website en app van Omroep West, maar ook via de diverse podcast platforms.
Café Leyweg, terug naar Zuidwest
De komende twintig jaar ondergaat Den Haag Zuidwest een grote metamorfose. Sloop, woningbouw, er gaat veel veranderen. Hagenaar Willem Post wil in deze nieuwe podcastserie van Omroep West aan luisteraars duidelijk maken wat volgens hem in de nieuwe opzet van Zuidwest sowieso een plek moet vinden. “Ik neem de luisteraars mee naar bijvoorbeeld de participatiekeuken van Ben Lachhab. Zodra je daar binnen stapt, merk je het optimisme al."
Ook laat Post mensen via de podcast kennismaken met de moeders van Vredenrust. "Misschien zeggen die namen je nu nog weinig, maar als je gaat luisteren naar ‘Café Leyweg’, krijg je al snel een ander Zuidwest te zien. Het beeld dat veel mensen hebben, klopt helemaal niet”, aldus Willem Post.

Wij slaven van Holland
Het lijkt wel of er overal een onderzoek bezig is naar het slavernijverleden van ons land. Wat leveren die onderzoeken op? Verslaggever Richard Grootbod van Omroep West zoekt antwoorden. Maar in elke aflevering van deze podcastserie zit ook iets bijzonders: een hoorspel! Het is een nieuwe, zelfgeproduceerde serie op basis van historische feiten.
Het hoorspel vertelt hoe het destijds ging met het eerste schip dat aankwam in ons land met Afrikaanse gevangenen aan boord – en de politieke crisis op het Binnenhof die dat opleverde.

Enchanté: nieuw seizoen!
Na een succesvol eerste seizoen in 2022, kwam in de zomer van 2023 ook een tweede seizoen van de podcastserie Enchanté. Hierin vertelt de Haagse zangeres Tess Merlot de verhalen achter bekende en minder bekende Franse chansons.
Het tweede seizoen heeft een extra regionaal tintje: in de elke aflevering is er een rol weggelegd voor een regiogenoot die vertelt wat zijn of haar meest favoriete chanson is! Vergeet niet te abonneren. Vous êtes prêt? Bien! C'est partit!

Het geheim van Haastrecht
We hebben er echt even op moeten wachten, terwijl deskundigen studeerden op het geheimzinnige pakketje, maar eindelijk is het geheim onthuld. Het pakketje van Paulina Bisdom van Vliet is open, de inhoud is bekend...
Daarmee is het grote mysterie van Haastrecht, niet ver van Gouda, na tientallen jaren toch echt tot een einde gekomen. Honderd jaar geleden werd het pakketje door de steenrijke Paulina verzegeld. Ze werd wel 'de stille burgemeester' van Haastrecht genoemd. Ze was een echte weldoener, die veel van haar geld uitdeelde in het dorp, maar ook iemand met karakter, die biet met zich liet sollen.
Deze podcastserie volgt de ontknoping van het vraagstuk en probeert een beeld te geven van deze opmerkelijke dame, die een museum achterliet in Haastrecht - en van de opwinding rond het pakje.

District III
Er zijn van die grote nieuwsgebeurtenissen waarbij je eigenlijk graag even achter de schermen had willen kijken. Een Amerikaanse president in Den Haag op bezoek. Een gijzelingsactie in een ambassade. Of Prinsjesdag tijdens de Koninklijke rijtoer!
In ‘Disctrict III’ kun je meeluisteren naar wat de politie meemaakte. Oud-politiecommissaris Ruub Petow neemt je mee naar grote zaken waarbij hij betrokken was. In de podcast vertelt hij over de grote nieuwsgebeurtenissen en wat er intussen achter de schermen gebeurde.