Verslag van de Redactie

Verbinden in tijden van polarisatie


Het jaar 2023 begon goed voor Omroep West. De redactie werd winnaar van de prijs voor de beste videoproductie van 2022: Het Groene Hart, het begeerde land. De jury van de Regiohelden Awards koos unaniem voor deze serie waarin de maker je meeneemt op rondreis langs boeren en natuurliefhebbers. “De strijd om dit gebied wordt zorgvuldig en vanuit verschillende kanten belicht.
Dit is de meest journalistieke productie van alle inzendingen. Het is een complex onderwerp waarover iedereen in vuur en vlam staat, toch kiest de maker ervoor om hiervoor de tijd te nemen. Op een rustige manier wordt de discussie over het indelen van de ruimte uitgelegd. Dit gebeurt zonder waardeoordeel, als kijker mag je zelf oordelen wat je ervan vindt. De journalistieke distantie, over iets waar iedereen zo’n sterke mening over heeft, is verfrissend. In tijden van polarisatie is dit verbindend.” Het lovende juryoordeel viel de West-collega’s Erik Kooyman, Lana Witte-de Wit en Iona Amuchastegui ten deel. Zij waren verantwoordelijk voor het bekroonde werk.
In dat juryoordeel zit veel van wat Omroep West zich ook voor 2023 had voorgenomen: onderscheidende, beroerende verhalen maken die verbindend zijn en die vanuit goede journalistiek zijn gemaakt. Verbinden, juist in tijden van polarisatie. De redactie deed het werk opnieuw in een samenleving die geregeld op drift raakte, zoals tijdens protesten op de A12 en het Haagse Malieveld, waar de politie de handen vol had aan demonstranten van Extinction Rebellion en boeren. Wij deden daarvan verslag, betrokken maar ook met de benodigde, geroemde journalistieke distantie.
Sintvoorieder1
Verbinden deden we ook opnieuw tijdens een actieweek voor Sintvoorieder1, van 20 tot en met 24 november 2023. We brachten in die week opnieuw ultiem samen waarvoor we als omroep staan: verbinden, samenwerken en impact hebben. In 2023 sloten nog meer lokale omroepen zich aan waardoor in totaal twaalf omroepen actievoerden: Sleutelstad, Omroep BO, RTV Katwijk, ZFM Zoetermeer, Studio Alphen, RTV Krimpenerwaard, Omroep Delft, Midvliet, RTV Gouwestad, Feel Good Radio, Den Haag FM en Radio West. Het doel was opnieuw cadeaus in te zamelen voor kinderen van 0-18 jaar om zo alsnog een mooie Sinterklaas te realiseren. De actieweek leidde tot lokale, regionale en landelijke belangstelling in de media en had uiteindelijk een opbrengst van 88.283 geschenken, veel meer dan de 50.000 waarop was gehoopt.
Het was hartverwarmend te zien hoe in deze actieweek lokale en regionale omroepen elkaar vonden. De krachten werden gebundeld en zo bleek opnieuw de kracht van ons Regionaal Nieuws Netwerk, RNN. In dit samenwerkingsverband bundelen we als omroep de lokale omroepen in ons uitzendgebied om de journalistiek te versterken. In 2023 eindigde het subsidietraject vanuit OCW hiervoor, maar we hebben voor de komende jaren duurzaamheid van RNN georganiseerd in onze eigen begroting. Daarmee blijft de samenwerking – journalistiek, maar ook in opleidingen en workshops – gegarandeerd. In het hoofdstuk RNN veel meer aandacht hiervoor.
Giro 555
Op 15 februari voerde Radio West, gezamenlijk met alle andere publieke (en deels commerciële) omroepen in Nederland actie voor Giro 555 en de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. De hele dag werd live radio gemaakt samen met Den Haag FM. Luisteraars konden tegen betaling (een donatie aan giro 555) een plaat aanvragen. Vele luisteraars gaven hieraan gehoor.