Verslag van de Regionale Mediaraad

De vergaderingen


Vergadering februari 2023
In de vergadering van 1 februari is het verhaal besproken over de ‘seksrel in Wassenaar en is de RMR, op eigen verzoek, bijgepraat over het push-berichtenbeleid.
Vergadering april 2023
In de vergadering van 19 april is het jaarplan van Omroep West besproken en door de regionale mediaraad formeel vastgesteld. Ook hebben we in deze vergadering met luid applaus en dankwoorden afscheid genomen van Petra van Asten, jarenlang een vaste waarde in de agendavoorbereiding, de verslaglegging en alle andere RMR aangelegenheden.
Vergadering juni 2023
De junivergadering is dit jaar vervallen, In pIaats daarvan is (een afvaardiging van) de RMR in gesprek geweest met leden van de RMR van Omroep Zeeland. Zijn waren de 28ste juni op bezoek bij Omroep West.
Vergadering september 2023
In de vergadering van 20 september stond het impactvolle verhaal van een vrouw die na een straatroof zwaargewond achterblijft centraal. Daarnaast is gesproken over algemene ontwikkelingen bij Omroep West, waaronder de verbouwing en de samenwerking met de lokale omroepen én is afgesproken dat de werkgroep van leden gaat wisselen. Carlo en Casimir gaan vanaf 2024 de werkgroep bemensen.
Vergadering november
Deze vergadering stond in het teken van de bereikcijfers van Omroep West op de verschillende aanbodkanalen.
Het oordeel van de RMR
Zoals hierboven beschreven is in 2023 twee keer een verhaal beoordeeld met respectievelijk een gemiddelde van 3.39 en 3.58 op basis van een schaal met vier punten.
Los van de beoordelingen zijn het vooral de besprekingen die van meerwaarde zijn. Enerzijds leidt het tot begrip bij de RMR voor afwegingen en keuzes die gemaakt worden, of moeten worden, anderzijds leidt het tot begrip bij de hoofdredactie over de wijze waarop de leden het media-aanbod consumeren. In alle gevallen verliepen de besprekingen in goede harmonie en met respect en waardering voor de inzet van alle medewerkers van de omroep voor het media-aanbod dat in 2023 geproduceerd is.
Op grond van de scores en de gevoerde discussies hierover, komt de RMR van Omroep West tot het oordeel dat het media-aanbod in zeer ruime mate voldaan heeft aan de strategische visie, het voorgenomen media-aanbod voor 2023 en aan de wet- en regelgeving.
Jan Bustin
Voorzitter RMR