Verslag van de Redactie

Subsidieverantwoording OCW - Talentontwikkeling


Via RNN wordt niet alleen content uitgewisseld, maar ook kennis. Zo geven medewerkers van Omroep West masterclasses in bepaalde journalistieke disciplines, zoals nieuwslezen en het maken van tv-items.
Maar daar blijft het niet bij. De regioverslaggevers op de redacties van de lokale omroepen moeten ook daar hun kennis en ervaring delen met vrijwilligers of relatief jonge medewerkers.
Ook de collega’s op de nieuwsredactie van Omroep West helpen bij de ontwikkeling van medewerkers van de lokale omroepen. De lokale makers van online verhalen, radioreportages en video’s en die door West (gedeeltelijk) worden gebruikt voor de eigen kanalen, krijgen feedback van medewerkers van Omroep West. Zo investeren we in een nieuwe generatie journalisten en werken we tegelijkertijd aan een professionelere lokale omroep. Uiteindelijk wordt iedereen daar beter van.
Workshopdag
Na een succesvolle editie in december 2022, vond er op zaterdag 13 mei 2023 weer een workshopdag plaats bij Omroep West. Er stonden vier workshops gepland, twee in de ochtend en twee in de middag.
Nieuwslezen (10 deelnemers)
1. Ervaren nieuwslezer Ingrid Anne Broersen bracht de deelnemers alle fijne kneepjes van het vak bij. Hoe schrijf je een goed bericht, hoe stel je een bulletin samen, waar moet je op letten qua stemgebruik? Die vragen werden beantwoord in een workshop met veel interactie en oefeningen.
Hoe maak je een goed tv-item (8 deelnemers)
2. Ervaren tv-journalist en eindredacteur Martine Boerkamp legde uit hoe je een goed tv-item maakt. Hoe lang mag een item duren? Welke shots gebruik je? Hoe bouw je een item op? Wanneer kom je wel of niet in beeld als verslaggever? Martine gaf antwoord op al deze vragen.
Social media en de lokale omroep (7 deelnemers)
3. De opmars van social media binnen de wereld van de media is niet meer te stoppen. Natuurlijk zijn tv en radio nog steeds belangrijk, maar online is er ook een hele wereld te winnen. Maar wat kan je met al die verschillende social media: hoe relevant is Facebook nog? Wat zet je wel en niet op Youtube? Welke doelgroep zit op Instagram en dat Tiktok, valt daar nog wat te halen? Cursusleiders Nadine Rowaan en Tim Toet legde het de deelnemers graag uit.
Gemeentepolitiek (6 deelnemers)
4. Maarten Brakema volgt al tientallen jaren de Haagse gemeentepolitiek. Hij werkte bij de Haagsche Courant, Omroep West en is nu journalistiek leider van Den Haag FM. In deze cursus legde hij de deelnemers uit hoe je verslag doet van de gemeenteraadsvergaderingen. Hoe doe je op een begrijpelijke manier verslag van de gemeentepolitiek? Waarom worden verhalen over politieke kwesties beter gelezen als je een voorverhaal maakt, dan als je alleen een verhaal maakt over het besluit? En hoe krijg je primeurs?
Naast de vier workshops organiseerden we ook nog een workshop voor de hoofdredacteuren en voorzitters van de omroepen met als insteek: De ideale omroep.
De ideale omroep (6 deelnemers)
5. Hoe bouw je jouw ideale omroep? Wat heb je daarvoor nodig? In deze cursus deelde zakelijk leider Pelle Matla van Den Haag FM zijn 'best practices' na een grote veranderslag van de Haagse stadsomroep. Verder gaf Marcel van Driel van de afdeling sales van Omroep West zijn ideeën over hoe je meer inkomsten kunt vergaren als lokale omroep.
Vooral deze laatste workshop was een langgekoesterde wens vanuit de lokale omroepen, zo bleek uit ‘het rondje langs de velden’ dat de coördinator van RNN begin 2023 maakte langs alle lokale omroepen in de regio. De wens tot professionalisering is er wel bij de leiding van de lokale omroep, maar hoe pak je dat aan? Waar begin je? En welke middelen heb je daarvoor nodig? En in hoeverre kan Omroep West daarbij helpen? De aanwezigen vonden dat deze workshop navolging moet krijgen voor andere leidinggevenden en bestuurders van lokale omroepen.