Verslag van de Redactie

Omroep West en het redactiestatuut


Van de redactie wordt gevraagd ‘een reflectie op over de wijze waarop de journalistieke deontologie in acht is genomen en hoe het eigen redactiestatuut is gerespecteerd.’ Het redactiestatuut vermeldt onder meer:
Het redactiestatuut heeft tot doel de onafhankelijkheid van de redactie te waarborgen bij het uitoefenen van haar journalistieke taak, binnen de bepalingen van de Mediawet, de statuten van de Omroep West en het vastgestelde programmabeleid, welke alle bekend worden verondersteld bij de medewerkers. De redactieraad ziet toe op de eigen verantwoordelijkheid van de omroep voor de programmering en op de beïnvloeding van de redactie van binnen en buiten de omroep, commercieel of anderszins, behoudens het bij wet bepaalde.
en…
Omroep West is in de uitoefening van zijn journalistieke functie professioneel, objectief, betrouwbaar en eerlijk. Gestreefd wordt naar een zo groot mogelijke zorgvuldigheid, evenwichtigheid, onpartijdigheid en onbevooroordeeldheid bij de samenstelling en presentatie van het programma aanbod. Feiten en commentaren worden onderscheiden, hoor en wederhoor worden toegepast en zo enigszins mogelijk wordt zorgvuldige verificatie betracht. Vakmatige binding met politieke stromingen, levensbeschouwelijke opvattingen en maatschappelijke visies worden vermeden.
Maak een omroepcollega van Omroep West wakker en vraag waar het in de journalistiek om draait en deze zal antwoorden: ‘de feiten, de feiten en de feiten’. De verhalenvertellers van Omroep West realiseren zich voor alles dat het erom gaat te vertellen hoe het zit en wat er daadwerkelijk is gebeurd. Uitzoeken dus, dat vergt veelal meer tijd dan iemand om zijn of haar mening te vragen, maar dat is wel waar we voor staan. Juist in deze tijd van heersende social media en ‘nepnieuws’.
De hoofdredacteur kwam om de zes weken met de Redactieraad bijeen om het gevoerde redactiebeleid te bespreken.