TV West

Programma’s op TV West

De komst van corona en de bijbehorende maatregelen zorgden ervoor dat het televisie kijken fors toenam. De meeste mensen moeten thuis blijven en zochten hun informatie, maar ook hun vertier op televisie. Dat leidde ertoe dat de programmering op TV West vanaf medio maart werd uitgebreid. Dit varieerde van succesvolle series van vroeger die herhaald werden tot specifieke programma’s die speciaal gemaakt werden in het licht van de lockdown.
TV West Nieuws
Elke werkdag en op zondag brachten wij vanaf 17.30 uur het laatste nieuws uit de regio. De presentatie van het TV West Nieuws was onder meer in handen van Menno Tamming en Martine Boerkamp.

Het weer met Huub
Het actuele weerbericht van de regio Zuid-Holland (Noord) werd elke werkdag besproken door weerman Huub Mizee.

TV West Weekoverzicht
Elke zaterdag werd in het TV West Weekoverzicht teruggeblikt op de belangrijkste, mooiste en meest bijzondere reportages uit de uitzendingen van TV West van die week.

TV West Sport
Op vrijdag bracht TV West Sport een programma met analyses, interviews en reportages. Op zaterdag (vanaf augustus zondag) stond de uitzending in het teken van het voetbal in de Tweede en Derde Divisie. Door de coronamaatregelen werden veel wedstrijden afgelast. TV West Sport heeft kunnen uitzenden in januari, februari, maart, september en oktober.

Team West
Opsporingsprogramma Team West, waarbij de politie hulp vroeg aan de kijkers bij het oplossen van misdrijven. De presentatie was in handen van Kirsten van Dissel. Dankzij tips van de kijkers zijn ook in 2020 veel zaken opgelost.

RegioNED
In RegioNED werden de meest opmerkelijke verhalen uit de twaalf provinciën vertoond. Verhalen over klein, menselijk nieuws. Nieuws dat te klein is voor welk ander programma dan ook.

Hoop & Leven
Hoop & Leven is een programma waarin Hoop centraal stond. Door middel van waargebeurde levensverhalen van mensen, wordt aangetoond dat er in het leven nog altijd hoop kan bestaan.

Extra programmering ‘Uit het Archief’

Succesvolle series die eerder waren uitgezonden werden uit het archief gehaald en opnieuw geprogrammeerd. Dit waren onder andere:
Pauwen & Reigers
De regiocomedy Pauwen & Reigers gaat over twee jongemannen die sprekend op elkaar lijken. Ze komen door een bizar toeval in elkaars wereld terecht en dat zorgt voor de nodige hilarische situaties. Met een dubbele hoofdrol voor Bas Muijs.

Verborgen museumschatten
In Verborgen museumschatten dook presentatrice Lynn Heythekker in de exclusieve depots, archieven, kluizen en kelders van Zuid-Hollandse musea op zoek naar bijzondere kunstvoorwerpen.

Verborgen thuisschatten
In Verborgen Thuisschatten kwam een taxateur van het Venduehuis bij de mensen thuis om te kijken of de dierbare kunstschat echte waarde heeft en wat het verhaal achter het object is.

Haagse Iconen
Presentator Fred Zuiderwijk ging in Haagse Iconen op bezoek bij bekende Haagse iconen zoals Yvonne Keuls, Erika Terpstra, Kees van Kooten en Tim Akkerman.

Goud voor Oud
In Goud voor Oud liet presentator Johan Overdevest wensen van eenzame ouderen in vervulling gaan.

Programmering in het kader van corona

Eruit op de Buis
Omdat we door de coronamaatregelen er minder op uit konden gaan, bracht Omroep West de uitjes en musea bij de mensen thuis op de bank in Eruit op de Buis. Met bezoeken aan onder andere de Keukenhof, het Kunstmuseum in Den Haag, het Boomkwekerijmuseum in Boskoop, de Space Expo in Noordwijk en de Hortus Botanicus in Leiden.

Anderhalve meter sessies
Presentator Fred Zuiderwijk ontmoette in Anderhalve meter sessies bewoners, ondernemers, zorgverleners en beleidsmakers in Den Haag. Hij ging in gesprek over hun persoonlijke beleving en de persoonlijke impact met betrekking tot de coronacrisis. Zijn de regels van het RIVM hanteerbaar? Waar loopt met tegen aan? Aan de hand van persoonlijke gesprekken zagen we hoe corona invloed had op het dagelijks leven van deze mensen.

FRITS! Onderneemt in coronatijd
In deze 8-delige serie werd telkens één ondernemer geportretteerd in de uitzending, waarna in de studio het probleem in de coronatijd werd besproken door een deskundig panel en vervolgens naar kansen wordt gekeken. De presentatie van FRITS! Onderneemt in coronatijd was in handen van Frits Huffnagel.

Paleiskerk Sessies
Door de coronacrisis konden de reguliere concerten van het Residentie Orkest Den Haag niet doorgaan. Daarom speelde het orkest drie concerten die online werden uitgezonden: de Paleiskerk Sessies. Deze concerten werden ook toegankelijk gemaakt voor het grote publiek op de zondagochtend.

Een liedje voor jou
Om mensen een hart onder de riem te steken konden regiogenoten een liedje aanvragen bij pianist Gregor Bak en sopraan Francis van Broekhuizen. Samen gingen zij naar de gelukkige en zongen de ‘muzikale kaart’ buiten voor het huis in Een liedje voor jou.

Westdoc: regionale documentaires

In 2020 zijn er weer prachtige documentaires te zien geweest in het programma Westdoc. Een greep uit de vele documentaires:
Van water naar theater
Op 25 april bestond het prachtige art-deco gebouw van theater De Nieuwe Regentes in Den Haag precies honderd jaar. Ooit was hier de grootste overdekte badinrichting van Europa, maar is nu een theater van en voor de buurt. Een gebouw dus met een lange historie.
In de documentaire Van water naar theater werden herinneringen opgehaald aan 100 jaar rijk verleden met de hoofdrolspelers van toen en nu. Met zwemkampioenen Ria van Velsen en Wieger Mensonides, badmeesters Ted Jorritsma en Donald Duk en sportverslaggever Jos Praat herleven oude tijden herleven. Maar ook met actrice Guusje Eijbers, die met haar vooruitziende blik wist dat dit een theater moest worden toen de deuren van het zwembad sloten in 1995.

Bestemming Pijnacker-Nootdorp
In de Westdoc Bestemming Pijnacker-Nootdorp ging presentator Bas Muijs op onderzoek uit in Pijnacker-Nootdorp. De geboren en getogen Hagenees keek hoe het leven is aan de andere kant van de A4. Een van de plekken die hij bezocht was voetbalclub DSVP, waarin hij met oudgedienden terugblikte op de tijd dat Dick Advocaat hier trainer was.

Kerstbomen Rausen
Kerstbomen ‘rausen’, wie is er niet groot mee geworden in Den Haag. Harrie Jekkers zong er zo mooi over in zijn legendarische klassieker: O, O, Den Haag.' Omroep West-verslaggever Anita Janssen had zelf ook nog levendige herinneringen aan de kerstbomenjacht en besloot de documentaire Kerstbomen Rausen te maken. Geboren in de Schilderswijk zag ze in de vorige eeuw tussen oud en nieuw de bendes door de straten lopen met in de ene hand een fietsketting als er een kerstboom moest worden afgepakt en in de andere hand een boom.

Wordt vervolgd
In 2020 vierden we 75 jaar vrijheid en stonden stil bij het feit dat vrijheid niet overal en altijd vanzelfsprekend is of is geweest. Op initiatief van de Gemeente Den Haag zijn acht leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag in december drie dagen afgereisd naar Polen om voormalig concentratiekamp Auschwitz te bezoeken. Programmamaker Erik Kooyman volgde met zijn camera zowel de voorbereidingen op de reis, als het bezoek aan Auschwitz zelf. Wordt vervolgd.
Boeren tussen Steden
In negen afleveringen zagen we in de serie Boeren tussen Steden negen agrarische families, die allemaal een boerderij hebben in Leidschendam of Stompwijk. We maakten kennis met de families, hun bedrijf en de punten waar zij tegenaan lopen in het groene gebied tussen Den Haag, Zoetermeer en Leiden. Een gebied dat steeds meer wordt ingeklemd door verstedelijking en waar de druk op hun bedrijf door recreatie, natuurontwikkeling en regelgeving op het gebied van milieu, energie, klimaat en dierenwelzijn steeds meer toeneemt.

Westdoc: Het is stil in de stad
Een documentaire over het leven in en tijdens de corona tijd.
Het lijkt wel of het elke dag zondagochtend is met mooi weer. Er rijden geen trams, bijna geen auto’s en het is overal stil. De vogelgeluiden voeren de boventoon, de mensen zitten binnen. De lente van dit jaar was het leven als nooit zoals ervoor. Alles wat normaal was veranderde of kwam tot stilstand. Het was een surrealistische werkelijkheid, met verlaten straten en mensen allemaal op afstand. Een vreemd nog ongrijpbaar virus bepaalde ons leven. Documentairemaker Erik Kooyman heeft deze historische tijd in Den Haag vastgelegd in de docu Het is stil in de stad. Hij filmde de stilte en de mensen en hij filmde in de Haagse ziekenhuizen, waar het coronavirus huis hield.

Ik denk aan Jou
In het programma Ik Denk aan Jou, dat rond de feestdagen werd uitgezonden, bezocht presentator Johan Overdevest eenzame mensen in Den Haag. In de eerste afleveringen stond de 96-jarige mevrouw Meurer centraal. Johan werd geraakt door het verhaal van deze dame en deed een oproep aan de kijkers: “stuur een kaartje naar haar via Omroep West”. Er kwamen bijna 7000 kaarten en cadeautjes voor mevrouw Meurer binnen, welke Johan persoonlijk bij haar is gaan afleveren.

Evenementen eenmalige uitzendingen

In 2020 is er slechts één groot evenement georganiseerd in de regio voordat corona toesloeg en dat was de CPC Loop Den Haag. Medio maart ging het land op slot en werden uiteindelijk alle evenementen in 2020 afgelast. Toch zijn er een aantal evenementen geweest waar we aandacht aan hebben kunnen besteden.
NN CPC Loop Den Haag
Op zondag 8 maart stonden weer tienduizenden lopers aan de start van de 45ste editie van de NN CPC Loop Den Haag. Omroep West was er de hele dag vanaf 09.10 uur tot en met de laatste loper (einde middag) LIVE bij via TV West, de website en app. Op Radio West was de hele dag het laatste nieuws en een verslag vanaf het parcours te horen.

Haags Dictee
Op zaterdag 11 april was de vierde editie van het Haags Dictee op TV West te zien. Deze uitzenden was een samenwerking met Den haag TV en het Algemeen Dagblad en werd gepresenteerd door Sjaak Bral.

Een lesje Haagse Taal, die toch iedere keer best lastig blijkt. Het dictee werd geschreven door Sjaak en Robert-Jan Rueb en ging over een Haags gezin dat het binnen zitten zat is tijdens de coronacrisis. De locatie van opname was Boutique Hotel Corona in Den Haag.

Kinderherdenking
De Kinderherdenking op 5 mei is bedacht om dodenherdenking toegankelijker te maken voor kinderen. De Stichting Nationale Kinderherdenking wil hiermee de vrijheid doorgeven aan toekomstige generaties. Al vijf jaar worden vanuit Madurodam deze moeilijke thema's voor alle kinderen in Nederland begrijpelijk en relevant gemaakt tijdens de Nationale Kinderherdenking.

De herdenking staat dit jaar in het teken van 75 jaar vrijheid. Dit zou groots gevierd moeten worden, maar door het coronavirus ziet de wereld er ineens heel anders uit. Net zoals andere evenementen heeft de organisatie van de Nationale Kinderherdenking 4 mei gezocht naar eigentijdse alternatieven. Want in tijden waarin velen van ons voor het eerst ervaren hoe het is om 'onvrij' te zijn, is het misschien wel belangrijker dan ooit om juist kinderen, ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden, actief deelgenoot te maken van dit landelijke herdenkingsmoment.

Herdenking Oranjehotel
Het Nationaal Monument Oranjehotel houdt de herinnering levend aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze Scheveningse gevangenis opgesloten hebben gezeten, vaak omdat ze in verzet kwamen tegen de Duitse bezetter. Hun verhalen over angst, hoop, geloof en vaderlandsliefde worden verbonden aan actuele thema’s als rechteloosheid, onderdrukking, vervolging en de keuzes die mensen onder die omstandigheden maken.
Sinds 1946 wordt elk jaar een herdenking georganiseerd bij het Nationaal Monument Oranjehotel. Tijdens de jaarlijkse herdenking op 5 september stonden zo’n 400 gasten stil bij de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze Scheveningse gevangenis hebben vastgezeten en de mensen die hier zijn omgekomen. Door de coronamaatregel was de herdenking helaas niet toegankelijk voor een groot publiek. Slechts een zeer beperkt aantal mensen konden de herdenking bijwonen. De Herdenking Oranjehotel was LIVE te zien op TV West.

Sint in quarantaine
Ondanks corona, bleek de goedheiligman uit Spanje toch in goede gezondheid te zijn aangekomen in de regio. Omdat Spanje een oranje reisadvies van de overheid had gekregen, moest de Sint in quarantaine blijven en kon de traditionele sinterklaasintocht in Scheveningen niet doorgaan. Toch heeft Omroep West een speciale Sinterklaas-uitzending uit kunnen zenden op 15 november.
Op tweede kerstdag zond TV West twee evenementen uit die deze keer op een andere manier gevierd moesten worden door de coronamaatregelen.
Lichtjesavond Delft
In Delft werden op Lichtjesavond duizenden lichtjes in de kerstboom ontstoken. Dit jaar waren er geen toeschouwers toegestaan vanwege het coronavirus. De 21e editie had daarom een andere invulling dan normaal. Toch trad een keur aan artiesten op. Zo werd er een speciaal Lichtjesavond Delft-nummer opgevoerd door zo’n dertig kinderen van Koorschool Delft.

Gouda bij Kaarslicht
Gouda bij Kaarslicht vierde de 65ste editie op een bijzondere wijze, namelijk met een speciale film op TV West. In de kerstfilm had kinderburgemeester Ruben Mourik een hoofdrol. Samen met burgemeester Pieter Verhoeve verzon hij een geniaal plan, zodat ook in 2020 het licht verspreid werd in de stad en iedereen samen Gouda bij Kaarslicht kon vieren.